C Comentarii

Părerea mea. Propuneri pentru Planul de Mobilitate urbană durabilă - aflat în dezbatere publică pentru Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Săptămâna trecută la Călimănești s-a desfășurat dezbaterea publică pe tema Planului de mobilitate urbană durabilă, lansat de către Primăria orașului Călimănești, cu sprijinul Lideea Development Actions SRL. Până la sfârșitul lunii mai locuitorii alături de cei interesați pot face propuneri pentru mobilitatea în orașul stațiune Călimănești – Căciulata. Acest lucru înseamnă deplasarea și factorii principali de susținere a mobilității urbane. La începutul lunii iunie 2017, Lideea Development va prezenta materialul final care va avea termen de implementare anul 2027.

Cred că este timpul să ne gândim la stațiunea Călimănești – Căciulata ca la o adevărată destinație turistică. Afluența de turiști tot mai crescută din ultimul timp demonstrează faptul că trebuiesc luate opțiuni foarte serioase în ceea ce privește problema turistică a localității și nu numai.

În planul de mobilitate trebuie propus construirea a două sensuri giratorii la intrările în oraș (Arutela - OMV, respectiv KM 191 - Preda), iar traficul direcționat pe varianta ocolitoare de care dispune Călimăneștiul. Intrarea în stațiune să fie opțională cu respectarea unor norme de restricții de viteză despre care participanții la trafic să fie foarte bine informați. Să fie montate semafoare la intersecțiile principale din stațiune și să fie continuată în cadrul Planului de Mobilitate Urbană crearea de spații de parcare noi. Măsurile de control ale poliției locale trebuie organizate în așa fel încât cei care aleg să intre în stațiune să respecte „cu bun simț” limita de viteză impusă. La fel trebuie explicat participanților la trafic că în cazul în care se grăbesc pot folosi foarte bine varianta de centură.

 

  1. Amenajarea falezei Călimănești – Căciulata – Cozia pentru piste de bicilete și instalarea unui trenuleț de vacanța gen Mamaia, Nesebar (BG), etc. Acesta poate oferi o alternativă pentru deplasarea în interiorul stațiunii. El nu folosește Calea lui Traian care în timpul sezonului estival este foarte aglomerată. Accesul la faleza Oltului este accesibil din orice parte și orice loc al zonelor din Călimănești, Căciulata, Cozia.

 

  1. Introducerea traseelor de transport intern care să facă legătura cu cele șase cartiere al întreg orașului Călimănești. Este vorba aici de un traseu în circuit: Călimănești, Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa, Cozia, Căciulata și retur.