C Comentarii

Interviu - Florinel Constantinescu, primarul orașului Călimănești: „Centrul de la Seaca este în totalitate al orașului Călimănești”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cozia-Info: Centrul Seaca va fi administrat numai de către Consiliul Județean Vâlcea? Conducerea de aici va stabili cine și cum se închiriază cele cinci paviloane? Care este metoda de lucru? Vedeți, un zvon este totuși un zvon. Adică nu este un adevăr. În nici un caz. Zvonurile fac parte din arsenalul celor care își propun să producă o diversiune sau să creeze un conflict. Un zvon se verifică, nu se ia ca un adevăr sigur, absolut, și, mai ales, nu se distribuie ca un adevăr. Deci, nu, nu este adevărat că s-a schimbat administrarea la Centrul de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia (Seaca). El este proprietatea, în întregime, 100%, a orașului Călimănești și este administrat de societatea Expo Nord-Oltenia SA, în baza Hotărârii Consiliului Local 77/2014. Consiliul județean Vâlcea nu are nicio competență în exploatarea și în administrarea acestui obiectiv economic. Consiliul județean Vâlcea și Primăria Călimănești sunt acționari 50%-50% la această societate, Expo Nord-Oltenia SA, cea care administrează Centrul de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia (Seaca), al cărui proprietar unic este orașul Călimănești. Sunt convins că lucrurile sunt acum suficient de clare pentru toată lumea. Zvonul că ar fi altcumva nu mai are loc aici, dar lasă în urmă o întrebare în legătură cu acest zvon: cine este interesat și cu ce scop risipește zvonuri care sunt făcute să zdruncine încrederea locuitorilor în localitatea lor? Poate vă propuneți într-o zi un asemenea subiect de presă care să-i denunțe pe răuvoitori.

Referitor la știrea pe surse conform căreia dl. Ilie Voica (fostul chestor de poliție IPJ Vâlcea) intenționează să închirieze pavilonul mare pentru organizare evenimente vă rugăm să ne oferiți mai multe detalii despre această solicitare. Știți bine că, încă de la debut, problema Centrului de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia (Seaca), aflat pe deplin în proprietatea stațiunii Călimănești, au fost costurile de întreținere, acoperite pentru o lungă perioadă din bugetul local. Evitarea acestor cheltuieli se poate face prin organizarea de evenimente de către cei care se ocupă cu acest lucru și prin închirieri de spații. De acest lucru se ocupă, așa cum spuneam și mai înainte, societatea Expo Nord-Oltenia SA, administratorul Centrului. Acesta a închiriat Pavilionul mare al Centrului către societatea comercială La Felicita Events srl pentru o perioadă de 7 ani. Obiectele de activitate economică pentru care s-a făcut închirierea  sunt: sediu de firmă și activități conexe organizării evenimentelor și chiar organizarea unor evenimente în zilele de sâmbătă și duminică ale fiecărei săptămâni. Societatea Expo Nord-Oltenia SA și-a rezervat pentru sine celelalte cinci zile pentru eventuale organizări de evenimente în regie proprie. Acestea sunt detaliile închirierii, făcută, bineînțeles, pentru a genera venituri utile în activitatea de administrare a centrului.

Cât au costat lucrările de separare a paviloanelor de la Centrul Seaca în ceea ce privește utilitățile și contorizarea lor. Care a fost intenția acestei lucrări?  Să știți, și știți sigur acest lucru, că nu este deloc ușor să produci venituri cu acest mare complex expozițional. Primul nivel de venituri de care este maximă nevoie este cel la care cheltuielile și veniturile se egalează. Am mai vorbit despre acest lucru și în anii care au trecut. Închirierea întregului complex unui singur agent economic s-a dovedit nu foarte realistă. Complexul depășește, prin capacitatea sa, nevoile cele mai optimiste pentru eventualii clienți. Ei se tem să-și asume spații suplimentare, care le diminuează profitul activităților organizate aici. Am decis, deci, să separăm tehnologic utilitățile, contorizarea lor, pe subunități de exploatare, pentru a da acces unor interese mai aproape de capacitatea celor care și-au exprimat dorința de a închiria. Această separare costă aproximativ 35.000 de lei, și este o sumă modestă pentru importanta reconfigurare pe care o produce. Nu vrem să slăbim interesul direct pe care îl avem pentru a produce și venituri și profit cu Centrului de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia (Seaca), pe care îl avem în proprietate deplină.