C Comentarii

Gafă a directoarei Mirela Mariana Olariu la evocarea poetului național Mihai Eminescu

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Marți, 15.01.2019, la ora 12.00, în sala de festivități a Liceului Tehnologic de Turism Călimănești a fost organizat simpozionul de evocare a poetului național Mihai Eminescu cu tema „Eminescu voievod stelar”. Manifestare organizată în parteneriat de către scriitorul Nicuță Ioan Lungu (din Călimănești), Societatea Culturală Antim Ivireanul și Liceul Tehnologic de Turism.

A fost o largă participare alcătuită din elevi, intelectuali, oficialități, invitați și membrii din cenacluri literare care au urmărit un program bine organizat în care au fost prezentate comunicări cu privire la viața și opera eminesciană, prezentarea cărții „Dor de Eminescu” ediția a II-a, revizuită și adăugită, autor Nicuță Lungu, recitări de poezie, film documentar, dansuri populare, concurs de recitare susținut de către elevii Șc. Șerban Cantacuzino și Liceul de Turism. Atmosfera a fost întregită de  prezența specială a interpreților Teodora Șițoiu și Dan State.

Solemnitatea evenimentului și prezentările de bună calitate oferite de către invitații poetului Nicuță Lungu m-au readus cu gândul la necesitatea unei săli de festivități de care orașul Călimănești are atâta nevoie. Adminstrația locală trebuie să ofere posibilitatea publicului larg, a mai multor călimăneșteni, să se întâlnească cu aceste manifestări. Să aibe posibilitate să intre în contact mult mai ușor. În trecut existau săli și nu prea erau evenimente, astăzi este tocmai invers!

Prin „cumetria” cu Liceul Tehnologic de Turism (care aparține în totalitate călimăneștenilor) pentru folosirea sălii de festivități, organizatorii sunt forțați de împrejurări să-și construiască programul într-un fel de parteneriat cu directoarea acestei instituții, prof. Mirela Mariana Olariu. În felul acesta, se simte o imixtiune care trebuie suportată suplimentar din partea acestei doamne „sărace cu duhul”! Spre exemplu, la manifestarea lui Nicuță Lungu în care se omagia marele poet național, în timpul dezbaterilor, directoarea a cerut tuturor celor prezenți să se ridice în picioare și să țină un moment de reculegere pentru „un alt mare poet și om de cultură, ziaristul Petre Tănăsoaica” care a decedat în urmă cu câteva zile!!!

A fost un moment foarte prost ales, care a picat ca ... „nuca în perete” într-o manifestare cu temă națională. Am încercat să discut cu directoarea, să o întreb ce a fost în capul ei și să aflu dacă la manifestările viitoare o să ținem momente de reculegere și pentru mă-sa mare sau alți decedați de prin zonă!!! Nu a fost posibil, pentru că Mirela Mariana Olariu a intrat în silentio stampa ...

 

La o altă manifestare, organizată aici, de către scriitoarea Fenia Driva, în cursul lunii decembrie 2018, pe tema Centenarului Unirii a întervenit din nou doamna directoare! Aceeași partitură, parteneriat cu Liceul Tehnologic de Turism care a venit în participare cu elevi aduși obligatoriu ca să umple sala!

Simpozionul a avut teme deosebite unde s-a vorbit deschis și cu adevăruri din spatele cărților de istorie. Prof. Paula Cozian a vorbit despre momente din acele vremuri în care armata română a umilit Ungaria, ing. Mihai Sporiș a făcut o trecere în revistă, cu adevărul pe masă, a anilor 1918, ing. Emilian Frâncu a adus momente din istoria familiei povestind despre actvitatea înaintașului său Amos Frâncu. Ar mai fi fost multe de spus, pentru că se dezvoltase deja un schimb de idei între participanți dar ... nu a mai fost răbdare din partea elevilor care începuseră să se plictisească, să se foiască, să aplaude. În final, manifestarea a fost încheiată ...

În concluzie ...

În următoarea ședință a Consiliului Local Călimănești voi cere consilierilor și Executivului Primăriei Călimănești, în numele publicației Cozia-Info să adopte o hotărâre clară despre modul de folosire a sălii de festivități a Liceului Tehnologic de Turism Călimănești. Această sală aparține domeniului public privat al orașului și nu trebuie „vămuită” de nimeni! Dacă este organizată o manifestare acolo, aceasta trebuie să aparțină organizatorului de drept și să nu fie deranjat cu nimic pe tot parcusul desfășurării.