C Comentarii

C-tin Ploscaru băgat în mormânt de un consătean ...

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Costinel (cum îi spuneau prietenii) Ploscaru este victima mocirlei politice care s-a amestecat în toate instituțiile de stat din România. Până în 1990 atmosfera din Spitalul Județean Vâlcea ducea către o abordare profesională, personalul medical de aici fiind concentrat pe actul medical. După revoluție, politicul și-a trimis reprezentanți în Consiliul de Administrație al spitalului, medicii au fost regimentați în diverse partide politice, s-au creeat tot felul de funcții de conducere, au început jocurile de culise pentru impunerea intereselor culorii de partid, iar oamenii de aici au fost îndepărtați de obiectul muncii care a devenit un ... „iarmaroc”! Acest lucru a tensionat relațiile dintre medici pe care i-a împărțit în tot felul de bisericuțe și cumetrii.

C-tin Ploscaru a fost un medic chirurg eminent, a terminat facultatea de medicină din Iași cu nota 10, a adus laparoscopia în Vâlcea, a publicat cărți de profil, etc. Dar ... a fost și el unul dintre jucătorii acestor cumetrii politice din Spitalul Județean Vâlcea. Dacă până în anii 2003 Ploscaru era un învingător (șef de secție, fost director al acestei unități) conducerea vremelnică a liberalilor lui Cristian Buican l-a doborât.

Începe o telenovelă nouă la Spitalul Județean de Urgență unde actorii principali au fost C-tin Ploscaru, Didi Ignat (medic chirurg și șef de secție), Dan Ponoran (actualul manager al spitalului), Doru Tărășenie (fost consilier județean PNL) și PNL Vâlcea. Alături de ei, cei trei ziariști ai presei vâlcene (Petre Tănăsoaica decedat recent), ”seniorii” care stau la masa tuturor îmbârligăturilor și cumetriilor din mocirla Vâlcii.

Vine acum politica democrației galbene, care conform algoritmului democratic, trimite în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean pe Dumitru Tărășenie, (pe vremea aceea era consilier județean și putea fi numit de către partid în acest for).

În scurt timp Tărășenie devine co-manager în acestă instituție, alături de Dan Ponoran pe care o tratează ca pe tarlaua de la Vilcart Călimănești. Personalul medical, sătul în cei 26 ani de atâta ”regulat administrativ” în mare procent, se supune noilor fanarioți, iar alții merg închis, dar ascultători, până la viitoarele ...  „schimbări”. Singurul care ia atitudine este medicul C-tin Ploscaru care nu suportă (în primul rând) imixtiunea oprtunistului Tărășenie (pe care îl considera un tractorist fără școală din satul său natal) și își acceptă rolul de luptător împotriva vântului. Domnia sa declara despre situația din interior într-un articol publicat în Cozia-Info: „Concursul pentru ocuparea postului de manager al SJU Vâlcea, a creat din păcate multă patimă, imoralitate și delațiune din partea unor „haite înfometate de neadevăr”: ziariști, medici, buticari, proletari, sindicaliști, piețari, tractoriști, televiziuni, politicieni, partide, organizați în “găști de cartier”, ce au chibițat ca o “mama Omida” și au încercat să înnece adevărul în ură, dezinformare, rea-credință, cu iz de impostură, suspiciune de aranjamente oneroase cu iz penal, “dispoziții și trucuri de partid”, trafic de influență, tocmeală ca la “târgul de vite” de “Sf. Ilie-din Titești” – toate pe terenul firav al unor presupuși “precupeți“ zguduiți”, “rătăciți” și „descreierați mintali”, numiți prin spital -“tarabagii și pastramagii de iarmaroc ai decadenței și necinstei”: Di-di Sfiosu sau Iuda cu mulți arginți, Doru Plotogu zis “Moș-bărbuță-amant fatal, plătitor de taxe, impozite și pensii alimentare”, Ghiță-birjarul, bărbatul-fatal, în pielea goală, “dezbrăcatul de caracter”, sau “imbecilul de la Fișcălia”, Dan, Copilul Minune, sau “țestoasa de Galapagos”,“ofițerul descoperit”. Ei, presupușii “jupâni și pârligari din piscina devenită haznaua trișorilor din Căciulata”, niște „păcălici și ologi mintali cu IQ, la graniță cu idioția”, ce-și susțin tematica delirantă cu o sentențioasă demnitate, folosind o argumentație mai convingătoare, deși cu concluzii false, chiar dacă pleacă de la premize veridice.” Scria C-tin Ploscaru în articolul „Pamflet colectiv dedicat smintiților din lazarete”

Rufele spălate până acum 8 – 9 ani ”în familie” de data aceasta au întrecut măsura. Scandalul depășește granițele Spitalului Județean. Aflăm acum despre „Imperiul - Tărășenie” instaurat în cea mai importantă unitate medicală a județului, care înnobilat cu suprema putere șicanează, provoacă și hărțuiește toți presupușii opozanți, reușind într-o zi banală de intervenții chirurgicale (dar cu acumulări care mohneau) să-l scoată din minți pe doctor care intră într-o altercație violentă cu un alt doctor. Bătaie, scandal, lovituri de bisturiu într-un ring format din doi medici prieteni de o viață, care până în 1990 au împărțit excelența medicală, care au fost nași și fin!!!

Din spate, Tărășenie și puterea vremelnică au savurat manipularea și rezultatul excepțional obținut! Încep de acum ifosele instanțelor morale din spital, incidentul este folosit la maximum pentru distrugerea doctorului Ploscaru. Acesta este reținut, este dat afară din spital și forțat către o pensionare anticipată, este trimis în judecată și în data de 23 ianuarie 2019 condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni la închisoare cu executare.  

În aceeași noapte, paradoxal, medicul Constantin Ploscaru moare în casa părintească din satul Dângești, comuna Berislăvești, locuri pe care le-a iubit și cinstit foarte mult. ...