C Comentarii

Comentariile Coziei. Viața de după moțiune în nordul județului Vâlcea

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cele unsprezece localități ale nordului, după cum au demonstrat-o, nu sunt toate legate ombilical de politica națională. Sunt și localități care nu depind de un partid sau altul, care își rezovă finanțările prin forțe proprii.

Nordul este format din trei zone:

  • cele cinci comune ale Țării Loviștei (Perișani, Racovița, Titești, Boișoara, Câineni);
  • Valea lotrului: Brezoi, Malaia, Voineasa;
  • Călimănești, cu cele două comune de pe Valea Topologului (Sălătrucel, Berislăvești);

 

Conducerea orașului Călimănești este asigurată de către „Grupul politic restrâns”, un bord politic (PNL) format din Florinel Constantinescu, Samuel Vâlcu și Gh. Scârlea care și-a creat, în cadrul Primăriei Călimănești, o echipă managerială și juridică cu competențe și expertiză pentru accesări la nivel de fonduri europene. Aici proiectele nu se realizează cu căciula în mână pe la Consiliul Județean sau pe la vreo pilă din Ministerul de la București. Călimăneștenii și-au elaborat o strategia locală, au disputat-o public. Au fost rezolvate problemele de infrastructură, intabulările, PUZ-urile, problemele juridice, iar de acum accesează (cu succes) finațare după finanțare la proiectele europene pe care le depun. Florinel Constantinescu a procedat la alegerea cea mai anevoioasă, dar și cea mai sigură, anume, accesarea banilor europeni care va deveni în viitor una din finanțările de bază ale Unităților Administrative. Acest lucru le oferă garanția unor finanțări concrete și posibilitatea înfăptuirii calendarului propus.

 

La Brezoi, primar este Robert Schell (PNL) un manager politic foarte bine orientat, aflat la al treilea mandat. Nu are cumetrii prin politica județeană, dimpotrivă este un politician care stă destul de distanțat de ”mocirla” de la Rm.Vâlcea. Punctul forte al lui Robert Schell sunt comunitățile de italieni, germani, austrieci stabiliți de-a lungul istoriei în micuțul oraș forestier de la intrarea Văii Lotrului. El însăși face parte din comunitatea germană. În numele acestor comunități, dar și cu o conduită corectă în fața fondurilor primite de-a lungul timpului, Executivul lui Robert Schell a câștigat încrederea partenerilor, a realizat un oraș care devine centrul administrativ al nordului, din ce în ce mai cochet și a impus prestanță și distanță față de actorii din diferitele roluri ale politicii vâlcene. Brezoienii au demonstrat că, la ei, devenirea este regulă generală! În loc de bombe de presă, la Brezoi se organizează Festivalul Internațional de Blues, Târgul Lotrilor, concerte cu Prometeu ... și altele.

 

În loc de concluzii ...

Astăzi am discutat despre orașele nordului, care au știut să-și așeze viața administrativă și interesele politice. Atmosfera de aici este tihnită și departe de efervescența perpetuă a fleacurilor promovată în intersecțiile istorice județene. Stăruința în detalii, morga de specialiști din ”mocirlă” au rămas destul de departe pentru tot ceea ce înseamnă Unitate Administrativ Teritorială și Călimănești și Brezoi. Politicienii crescuți de aceste două localități au înțeles că independența este mai sănătoasă, iar politica bine făcută îți oferă posibilitatea să privești nepăsător la numărarea voturilor.