C Comentarii

Călimănești contra Brezoi sau concurența constructivă dintre orașele nordului (prima parte)

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Și Călimănești și Brezoi timp de două mandate consecutive au avut primari liberali.

Florinel Constantinescu, primarul stațiunii Călimănești a avut pe lângă alte obiective și consolidarea proiectelor de asistență socială pentru călimăneșteni. A fost accesată o finanțare europeană în valoare de peste 3,6 milioane de euro, în cadrul căreia peste 600 de oameni sunt reintegrați social, în sistemul de educație și de ocupare socială și ajutați să aibă activități profesionale și antreprenoriale. Adică:

  • la cei mai nevoiași li s-au reparat casele, acoperișurile, sau ce au avut nevoie;
  • alții, persoanele excluse social, au fost duse la școală, li s-au plătit niște bănuți pentru traiul de zi cu zi. După ce au terminat școala și au primit calificările profesionale (atestate, diplome) au fost ajutați să se încadreze în muncă unde își desfășoară activitatea în toată regula. Exclușii de ieri, care sperau să lucreze doar cu ziua, astăzi au servicii (ospătari, croitori, cameriste, etc.) unde beneficiază de carte de muncă și toate drepturile;
  • alți tineri din Călimănești, care aveau școală, aveau și idei de afaceri, dar nu aveau banii necesari au primit finanțări nerambursabile pentru proiectele lor. Unul a spus că vrea să-și facă service auto (40.000 euro), unul laborator pentru tehnică dentară modern (40.000 euro), altul taxi local, altul secție de producție, altul rulotă pentru vânzări produse tradiționale, etc.

Tot social, dar în alt proiect, Florinel Constantinescu a demarat procedurile de achiziționare a unui bloc cu 4 etaje (zona Jiblea Veche, fosta unitate militară de la gară) unde va fi realizat și un parc modern pe o suprafață de 5350 mp pentru înființarea unui Centru rezidențial pentru persoane vârsnice.

Iar în alt proiect au fost făcute demersurile pentru identificarea unui teren (în Jiblea Veche) unde va fi construit un bloc pentru persoane defavorizate.

 

Robert Schell, primarul orașului Brezoi, până acum nu a avut implementat niciun proiect de dezvoltare sau susținere a calității vieții prin crearea locurilor de muncă sau a rezolvării problemelor sociale de importanță majoră. Uniunea Europeană oferă bani pentru proiecte sociale bine argumentate, dar la Brezoi Executivul de aici nu a considerat important acest lucru! Viziunea primarului orașului Brezoi este următoarea: ”Festivalurile de muzică sunt evenimente care au adus orașului nostru prestanța națională. Suntem administrația care înțelege importanța evenimentelor culturale bine alese, desfășurate corespunzător, evenimente ce contribuie la dezvoltarea unei strategii turistice pe care o implementăm pe termen lung.” În luna octombrie 2020 (după cum prezintă Schell), Brezoiul va fi declarat, prin hotărâre de guvern, stațiune de interes național, iar Schell se va lupta să atragă bani pentru viziunea aceasta.

În concluzie ...

Să crezi că faci stațiune de inters național pe vatra unui oraș care este centrul administrativ al zonei de nord reprezintă o ambiție în care atragi încă 8000 de oameni. Brezoiul poate fi centrul industrial, cu platforme industriale de producție și reparații, cu piețe de producere și desfacere a cărnii (ferme de oi, capre, vaci), voliere de păsări, cu finanțări europene după modelul lui Florinel Constantinescu pentru reintegrarea socială, pentru finanțarea tinerilor în deschiderea, tocmai, a acestor afaceri. Trebuie construite piețe agroalimentare în interiorul orașului unde producătorii locali să desfacă marfă proaspătă, iar clienții din tot județul, turiștii de la Călimănești să aducă bani reali pentru locuitorii acestei zone. Instituțiile administrației de stat care se află deja aici (parchet, judecătorie, FISC, spital, etc.) pot completa imaginea de oraș administrativ la care se vor adăuga proiectele deja implementate (piste de bicilete, amenajările urbanistice, autobuzele electrice)

Oameni buni, Schell nu este vinovat pentru această strategie! Fiecare primar are viziunea lui, necazul este că în Consiliul Local are o majoritate absulută, iar deciziile nu sunt de niciun fel contestate, discutate. Nu apar propuneri și păreri din care democrația și interesul general să câștige. La Brezoi deciziile sunt luate în spatele unor cortine unde participă prea puțină lume, restul votează și aplaudă cu supunere ...