D Dezvaluiri

Săraci într-un oraș bogat! În scurt timp stațiunea Călimănești va inaugura cel mai important proiect de agrement turistic

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Este foarte clar că stațiunea care deschide Valea Oltului este într-o ascensiune a proiectelor urbanistice, Călimăneștiul stabilind o poziție de lider printre stațiunile județului Vâlcea. Dar peste toate aceste investiții (parcuri, hoteluri, piscine, pensiuni), care se văd foarte frumos din exterior, există un of pe care numai localnicii îl resimt! În zona Călimănești nu s-a investit nimic în creșterea ofertei de agrement pentru turiști, totul concentrându-se în zona Căciulata și Cozia. Iar of-ul acesta se resimte în turismul particular, al micilor pensiuni locale și apart-hotelurilor călimăneștene care, din lipsa ofertei, nu poate atrage turiști. În concluzie ... cei 8000 de călimăneșteni nu s-au putut bucura de roadele orașului lor fiind nevoiți să privească peste gard la cei patru profitori locali care „încasează” sume considerabile din industria călimăneșteană! Este vorba aici despre SC Calimanești-Căciulata SA, Mircea Buganu „baronul local”, Biserica Ortodoxă Română (care a acaparat prin cele cinci așezăminte monahale 40 % din zona turistică) și micii profitori din zona politicii locale și județene.

Felicitări Costi Rădulescu – președintele Consiliului Județean Vâlcea

În aceste zile va fi inaugurat primul proiect real de infrastructură turistică. Mirajul Oltului a fost gândit până la cel mai mic detaliu de către fostul primar (PSD) Ilie Amuzan în anii 2007 - 2011. Acesta a creat în zona Călimănești un parc sportiv în jurul stadionului de fotbal local, pe lacul Oltului a fost creat un sistem de debarcadere cu mici ambarcațiuni de agrement, iar în parcul isalubru al Casei de Cultură a fost construit aqua – magic-ul care va fi inaugurat în scurt timp.

Contractul de finanţare aferent proiectului a fost semnat în data de 27.04.2011 (acum 7 ani), între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia în calitate de Organism Intermediar şi Parteneriatul dintre UAT judeţul Vâlcea şi UAT oraşul Călimăneşti. Valoarea totală a proiectului este de 34.981.301,21 lei, reprezentând costuri eligibile, costuri neeligibile şi TVA. Valoarea totală eligibilă este de 22.151.077,0 lei, din care 11.075.538,5 lei - asistenţă nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi 11.075.538,5 lei -contribuţia Consiliului Judeţean la cheltuielile eligibile.

În 2012 Ilie Amuzan pierde alegerile la Călimănești, iar proiectul , deși finanțat, cu ordin de începere al lucrărilor, intră în umbra sertarelor. La conducerea orașului vine liberalul Florinel Constantinescu care a declarat în repetate rânduri că nu este de acord cu acest aqua-magic în mijlocul zonei turistice a Călimăneștiului, Nicolae Petre de la SC Călimănești-Căciulata SA s-a opus total, cum de altfel se opune la orice din care nu câștigă 100%. Iar bomboana de pe colivă a pus-o fostul președinte al Consiliului Județean (2014 – 2016) „aerianul” Gheorghe Păsat (PNL) care efectiv și-a bătut joc de un proiect finanțat deja, și atât de important pentru interesul turistic al localnicilor călimăneșteni.

Norocul călimăneștenilor a venit în anul 2016 când la conducerea Consiliului Județean s-a impus PSD-istul Constantin Rădulescu care ușor, ușor a descâlcit treburile încurcate de liberali. Mirajul Oltului a fost repus pe masa discuțiilor, s-au făcut eforturi pentru achitarea cotelor de finanțare restante, iar constructorul a intrat într-un program susținut al ședințelor operative.

În final ...

Zona Călimănești va beneficia de acum de turiști care vor influența apariția restaurantelor, interesul pentru reabilitarea clădirilor cu destinație turistică aflate în paragină, etc.

Ca o comparație cu zona Căciulata, aici funcționează un singur restaurant – deschis doar în sezonul estival și unul (gen cantină) al hotelului Central, iar la Căciulata sunt 11 restaurante deschise permanent, la Cozia – 14 restaurante.

Localnicii vor putea de acum să spere într-o revigorare a turismului și în zona lor. Pentru prima dată după 27 ani!