D Dezvaluiri

Destinul unei afaceri „pierdute” cu girul statului de drept România. Pensiunea Acropole din stațiunea Călimănești-Căciulata!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Magdalena Gobbel este cetatean roman, locuiește în Germania, Berliner Platz 15, 89518 Heidenheim. În Călimănești - Căciulata a fost legată de o afacere, Acropole Invest Srl, în perioada 1995-1997, societate care este și astăzi înscrisă la Registrul Comertului, fără activitate. Celebra Acropole a avut ca obiect principal: servicii de administratie publice, baruri, discotecă, restaurante și servicii hoteliere. Sediul firmei dar și al activitatii desfășurate a fost în Căciulata, Calea lui Traian 563 A, în spatele hotelului Traian (arealul Perla Oltului, vila 1 Mai). De ce nu mai este afacerea care a ținut capul de afiș al anilor 90 a povestit pentru Cozia-Info chiar administratora Magdalena Gobbel.

 

„Pe perioada celor doi ani ne-am axat numai pe activitate de servicii publice si discotecă, urma  să ne extindem cu un centru mic de terapie balneară și serviciu hotelier cu circuit închis. Mi se părea firesc ca acesta să fie domeniul de activitate ale unei firme dintr-o stațiune balneoclimatrică, lucrul pe care și astăzi îl consider firesc. S-a făcut un nou proiect de lărgire și construcție în acest sens, proiect care a fost înaintat Comisiei  de urbanism al Primariei Călimănești. Acest lucru l-am făcut cred prin anul 2001 dar de pe atunci Primaria Călimănești nu se arăta prea încântată de această idee argumentând calitatea noastră de proprietari ai terenului casei . 

Cum am ajuns la Călimănești? In vara anului 1992, cu ocazia concediului în Romania, am găsit într-un ziar local, fiind în vizită la fratele meu la Rm.Vâlcea un anunț al SC Călimănești SA care scotea la licitatie un imobil la un preț foarte mic, 750  mii lei (dolar - leu în 1992, 1 dolar = 307 lei) , deci o cladire de aprox 2000 dolari!!!! Am fost curioși să o vedem!!! Era o ruină de piatră, pe malul pârâului Căciulata, cu subsolul acoperit de pământ, compusa din 2 etaje dar cu un acoperis 100 % deteriorat, cu tavane căzute, fără ferestre, uși, fără nici o infrastructură (construita din piatră cioplită așa cum mai există și astăzi cantoane de Cale ferată pe Valea Oltului, (cu diferența că acestea au mai fost folosite de CFR ca și halte). Însă această ruină după cum arata nu fusese folosită niciodată în vreun scop de locuit! SC Călimănești SA nu avea cunoștință de când sau cine a construit clădirea, noi presupunem că ar fi fost construită înainte de 1900 de către constructorii italieni de cale ferata Sibiu - Rm Vâlcea. Din  datele de la SC Călimănești, au folosit-o prin anii 1960 ca și ghețărie naturală pe timp de vară, se mai turnase ceva din beton care să mai asigure rezistența terenului (pârâul făcuse mari pagube), de aceea am spus că subsolul era jumătate îngropat în pământul adus de  apele pârâului când ploua. Nivelul pârâului era jos,  cascadele care exista acum pe pârâul Căciulata sunt făcute mult mai tarziu, probabil în anii 1990 - 1995. Mai spuneau oamenii de pe acolo că de mult ar fi stat un pădurar, însă nimeni nu avea informații precise când sau dacă SC Călimănești  a închiriat clădirea cuiva. Cert este că SC Călimănești avea totuși ruina în scripte contabile, și voia să scape de ea. A fost primul lor obiect scos la licitatie, sincer, o făcea fără nici o îndoială morală că această ruină ar putea fi obiect de retrocedare cândva. 

Sotul meu ”s-a îndrăgostit” de locul acela și pentru că fratele meu locuia la Vâlcea am considerat că merită să încercăm la licitație să cumpărăm ruina. Terenul nu se vindea, era proprietatea statului, SC Călimănești SA spunea atunci că nu va fi problemă cu terenul să îl cumpărăm, dar trebuie să mai așteptăm! Suprafața terenului cuprinsă în adeverința de taxe în folosință era de 1000 mp. Nu s-au făcut măsurători nici ale terenului și nici ale ruinei. Eu și soțul meu eram cetățeni români cu domiciliul în străinătate și nu puteam să avem în Romania anului 1992 casă sau teren. Așa că l-am rugat pe fratele meu să se înscrie el la licitație. La primul termen nu s-a putut ține licitația pentru că nu era decât fratele înscris, apoi fratele a avut o "idee" și a rugat o prietenă de familie (personal nu o cunosc) medic în Combinatul Chimic, acolo unde lucra și el, să participe la licitatie ca să se poată ține. Sigur, nu știm nici până acum ce s-a întâmplat la acea licitatie. Ce vă pot spune este că prietena de familie a fratelui chiar a licitat "pe bune" și s-a ajuns la un ultim preț de cumpărare de 2 milioane și jumatate ...!!! Deci, aprox 3 ori mai mult decât cel de început. 

In anul urmator, fratele cu banii noștri (noi eram în Germania) a înaintat la Primaria Călimănești proiect de construcție și modernizare a ruinei, soțul nu a dorit chiar să o dea jos de tot pentru că, după cum îmi amintesc, taxele de autorizație erau mai mari și ruina avea un fundament bine ancorat pe un teren pietros. S-a făcut proiect, s-a obținut autorizație de construcție însă pe numele fratelui. In anul 1994, lucrările se efectuau cu SC Electromontaj SA - firma din Călimănești, ne-am hotărât să venim în țară! Lucrările se executau foarte încet! Soțul a dorit să se ocupe personal de lucrare! S-au turnat manual balustrăzi din beton, stâlpișori balcon și terase, s-au făcut toate lucrările de rezistență, s-a păstrat ceva din pereții de piatră cioplită, infrastructura (apa, lumină, canalizare toate pe cont propriu), lucrări de umplere și îndiguiri în teren (am ridicat nivelul terenului cu aprox. 40 cm, lucru care a realizat protecția malurilor pârâului), gard, ( numai gardul a costat atunci 10.000 marci).

După puțin timp de la venirea noastră în țară, relația cu fratele s-a deteriorat, puteam să devenim proprietari acum pe casă (terenul era dat în continuare în folosință și plăteam taxe la SC Călimănești Căciulata) însă fratele nu a mai vrut să ne dea vila! Cu mare greutate, după multe discuții, (la o ultima discuție l-am avut cu noi pe juristul Societatii, Popescu Nicolae, cel care cunoștea cel mai bine cum a decurs licitația în 1992 și știa cine este investitorul real), atunci, probabil ,,fratele a avut un sentiment de jenă față de juristul Popescu și am mers imediat la notar unde am încheiat act de vânzare cumparare. Pentru că totul a fost făcut pe grabă nu am avut timp să gândim toate amănuntele din contract. De ex. s-a specificat ca terenul casei (1000 mp) urma să ne fie închiriat nouă de către SC Călimanești! De ce nu ne-am gândit atunci că acest aspect înscris în contract putea să ne aducă necazuri mai tarziu? Nu știu! Pentru că am fost naivi și am crezut în spusele de la SC Călimănești! Noi am platit taxe de folosință pe teren în continuare, a existat între SC Călimănești și Primaria Călimănești în anul 1997-1998 un proces legat de cine este proprietarul terenului, SC Călimanești a câștigat atunci procesul și urma să obțina titlul de proprietate prin Ministerul Turismului. Așa ni se spunea. Eram plătitori de impozit pe clădire la Primarie dar nimeni nu ne-a informat că putem intabula clădirea chiar dacă nu eram proprietari pe teren, exista posibilitatea atunci prin lege! Așa că noi am intrat în așteptări! Cu ocazia concediilor în Romania, totdeauna ne interesam de situatia terenului și primeam același răspuns de la SC Călimănești "nu este încă clara"!!! Până în vara anului 2007 când am fost informați că SC Călimănești detine Certificat titlu de proprietate teren pe suprafata terenului cladirii, am fost sfătuiți să facem cerere de cumparare. Am primit răspunsul acasă în Germania, cum că, SC Călimănești ar fi dorit să intre în negociere de vânzare a terenului dar după ce noi plătim  144 mii lei ( moneda actuala, deci aprox 40 mii  euro, sumă care în conceptul SC Călimanești reprezenta prețul cu chirie teren pe o perioada de 2 ani) Ei nu ne-au informat că posedau titlul și erau înscriși la Cartea Funciară din anul 2005 și argumentau că nu ne-au putut contacta. Sigur, era o minciună pentru că aveau adresa noastră de domiciliu! Ba mai mult în vara anului 2006 nu am putut plati taxa de folosință  pe teren pentru că ziceau ei, nu știau exact cât să ceară. Taxa se schimba anual, nu știu după ce criteriu de calcul, era însă o sumă modică! Nu ne-am dat seama că era totul gândit și premeditat de SC Călimanești pentru a ne crea greutăți. Probabil urmareau să ne ia clădirea. 

Am fost dați în judecată de SC Călimănești în 2007, după câteva luni,  la  a doua ședință juristul de la SC Călimanești ne-a spus că va cere suspendarea procesului pentru că a apărut cererea unei persoane din Sibiu de retrocedare a terenului și a unei  cladiri anexă de 92 mp a vilei din apropierea casei noastre, vila Cozia, fosta Cosma.

Altă problemă ...

Pentru această vilă persoana respectivă făcuse cerere de retrocedare în anul 1990, a fost despagubită dar a renunțat mai târziu la despagubirea dată de stat și dorea vila Cozia în anul 2006 în natură. Era fosta vila SRI, iar în anul 2006 persoana de la Sibiu era susținută de un nepot fost securist domiciliat la Vâlcea, Catrinoiu Ionel. Acesta a făcut act notarial, tot în anul 2006, cu mătușa Cosma Georgeta un antecontract vânzare cumparare pe  jumatate din cei 92 mp  clădire anexă gospodarească a vilei și pe o sumă de bani pe care mătușa  urma să i-o dea! De unde cunoștea Catrinoiu că matușa va primi suprafețe întinse de pământ de la Primarie și anexa de 92 mp în 2006? Nu știu! Mătușa a deschis proces, nou pe o cladire de 92 mp și SC Călimănești pe terenul, casei. Singurul  act, a fost un proces verbal de predare primire din anul 1952 între 2 unități de stat în care era trecută vila Cozia, fosta Cosma, o anexa  a vilei de 92 mp precum și o suprafață de teren de 11 mii mp ca fiind moștenire Remus Cosma, fiul lui Partenie Cosma, fost  senator în anul 1923. Persoana care cerea acum retrocedarea era de origine din Brezoi, iar în anii 1970, lucrand la Sibiu ca asistenta sau infiermieră în spital a îngrijt pe ultimul copil al familei Partenie Cosma, Lucia Minodora Cosma în vârstă de 97 de ani  . Aceasta a înfiat-o pe d-na asistentă Cosma Georgeta care avea vârsta de 40-42 de ani și tot interesul să se bucure de adoptie. Ii rămânea posibilitatea să locuiască într-o casă mare boierească la Sibiu și să își facă un nume ca unic moștenitor al familiei Partenie Cosma la Sibiu ! 

La început nu ne-am angajat avocat, ni se părea imposibil să pierdem casa, iar cu terenul eram aproape siguri că SC Călimanești va lupta pentru el și ni-l va câștiga. Fusese singurul teren din cei 11 mp care a fost retrocedat de Primarie pe vechiul amplasament, (daca noi nu am fi făcut lucrări de largire, îndiguire și rezistență în teren, ce s-ar fi ales de acel loc)? Toate celelalte au fost date la schimb bineînțeles în locuri bune, de ex la piața din Căciulata sau la Seaca!

In 2010 prin decizie definitivă noi am pierdut clădirea și SC Călimănești terenul. Deși am spus în ultima instanță la recurs și apel la Tribunalul Valcea că nu s-a făcut expertiza, că nu există nici o clădire de 92 mp pe teren ,,ca imobilul  nostru  are la sol  peste 115 mp, iar suprafața desfășurată 500 mp, totul a fost în zadar. In toate procesele Cosma a fost reprezentată prin mandatar - nepotul Catrinoiu. În 2011 am fost executati de executorul Radu Marius din Brezoi. Nu am dorit să fim prezenți, oricum ni s-a interzis să intrăm în casă îniante de a se da sentința, încă din anul 2010, sub argumentul că violam posesia terenului. Niciodată mandatarul Catrinoiu Ionel nu a intervenit în procese cum ca ar avea interes la cladire deși notarial deținea din 2006 ante contract vânzare - cumparare. Executorul  Radu Marius din Brezoi care nu a constat că în teren este o altă clădire, ba dimpotrivă la "ordinele" lui Catrinoiu ne-a amenințat cu noi procese verbale, Cosma a deschis în anul 2012 un nou proces împotriva noastră pentru a-i plăti 50 mii euro ,,suma care reprezenta cheltuieli pe doi ani cu custodia lucrurilor aflate în procesul verbal de predare primire urmând să îi platesc apoi  500 lei/zi. La recurs, în contestație la executare, am cerut la Inalta Curte de Casație să se strămute procesul la o alta instanta. Inalta Curte de Casatie s-a pronuntat pentru Sibiu și așa s-a ajuns ca Tribunalul Sibiu să constate în anul 2013 problemele  care ne-au fost create de instantele de la Brezoi și Vâlcea, a cerut desfințarea actelor de executare ale executorului Radu Marius. Au urmat alte 4 hotărâri irevocabile favorabile nouă și însăși Judecatoria Brezoi și Tribunalul Vâlcea au decis ca numita Cosma trebuie să ne restituie clădirea. Terenul a rămas în posesia ei, de multe ori am încercat să vorbesc cu dânsa să ne vândă terenul, i-am oferit de 2 - 3 ori mai mult prețul/mp decât era în realitate, totdeauna a refuzat! Miza era clădirea! Abia în ultimele procese Catrinoiu Ionel a făcut cerere de intervenție arătând că are antecontract vânzare - cumpărare pe clădirea noastră, intervenție care i-a fost respinsă. A existat din partea lui Cosma un moment de ezitare, a dorit să anuleze acest antecontract, dar Catrinoiu a " bombardat - o " cu procese și tot cu ajutorul executorului Radu Marius au amenintat- o cu executarea din casa dansei de la Sibiu. 

La două săptămâni de la ultima decizie irevocabilă favorabilă nouă a Tribunalului Valcea din noiembrie 2015, Cosma a facut la OCPI Vâlcea  cerere de radiere a hotararii Tribunalului Sibiu, hotărâre înscrisă de mine acolo. Nu știu cum s-a făcut radierea din moment ce Cosma nu avea altă hotărâre favorabila ei (dar s-a facut !!!!), nu știu cum la OCPI, în Cartea funciară, casa noastră stă înscrisă ca fiind formată din mai multe anexe de dimensiuni diferite din moment ce este o singură cladire acolo! Dar s-a făcut! Topometristul și cadastrul Vâlcea au îndeplinit dorintele lui Catrinoiu. Ba chiar, atunci când Catrinoiu s-a aflat în procese cu mătușa Cosma, acesta a înscris la cadastru și înțelegerea lor din 2006! Imediat după radierea hotărârii de la Cartea funciara, Cosma îi vinde lui Catrinoiu casa noastră, terenul casei și alte câteva bucăți de pământ din Căciulata! 

După încheierea contractului de vânzare - cumpărare dintre cei doi, Catrinoiu a cerut imediat operarea schimbărilor de proprietar în cartea funciara. In 2016, după ce am așteptat încă o jumatate de an până când prin sentința judecatorească, judecatoria Sibiu a dispus executarea imobilului , în mai,  am fost la casa nostră care trebuia să ne fie predată împreună cu obiectele care au fost în ea de către Cosma. Insă acolo era Catrinoiu Ionel care a aratat contractul de vânzare - cumparare, își permisese să ne vândă sute de stâlpișori din beton, balustradele, copertinele din inox, nu mai exista nici un obiect în casă din cele din procesul verbal de predare primire din 2011, deși el a avut lucrurile în custodie. Noi am fost puși în posesie de către executor dar la două zile executorul Radu Marius a cerut executarea noastra, cerere  care a fost imediat aprobata de judecatoria Vâlcea și a urmat punerea în posesie a lui Catrinoiu. Desigur executorul și Catrinoiu nu au arătat la judecatorie cele 5 hotărâri irevocabile din anii 2013-2016 și  s-au legat de aceeași hotărâre irevocabilă din 2010, hotărâre favorabila lui Cosma.

Au urmat noi procese, sunt acum 4  pe rol. Intre timp, Catrinoiu s-a mutat în casă, cere la Primaria Călimănești permisiunea de a construi mai departe pe casa! De data asta am văzut că Primaria Călimănești nu se mai  grăbește să îi îndeplinească visele rapid lui Catrinoiu. Insăși Comisia de fond funciar a Primariei are necazuri cu el pentru ca unul din multele terenuri date a fost vândut de Catrinoiu de două ori!” 

Va urma ...