D Dezvaluiri

Cultură fără „mezelicuri” ... La Călimănești este o Mărie cu altă pălărie!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Este incredibil cum politica poate schimba soarta și mersul lucrurilor într-o comunitate, indiferent care ar fi aceasta! Construiești și ai impresia că nimic nu poate schimba niște lucruri firești, bine făcute ... după care te trezești că în urma unui vot, a unui scrutin politc susținut cu campanii electorale, cu dezbateri, cu exemple, totul se dărâmă. Și cum?! În cel mai urât mod, pe consacrata expresie „acum suntem noi ...!” Dacă până în 1989 am cunoscut doar un singur „culoar” cu alt fel de dezbatere, acum ... rețeta acestor anomalii este răbdarea. Paradoxal răbdarea! Trebuie să ai răbdare cu electoratul care are nevoie să se convingă, să-și dea seama pe propria piele că a făcut o alegere greșită și că lucrurile acelea, bune așa cum erau, nu mai sunt, nu le mai vede, nu se mai bucură de ele. Abia acum, poate, amvoanele considerate la vremea respectivă „trompete de manipulare” ajung să-și împlinească mesajul!

 Stadiul proiectelor culturale până în iunie 2012 la Călimănești

În anul 2012 călimăneştenca Maria Vulcu-Greco făcea un lobby susţinut, în cadrul UNESCO - Paris, pentru susținerea Taberei Internaționale de Pictură „Vlaicu Ionescu” de la Călimănești. Miriame Provence, preşedinta Asociaţiei Internaţionale de Studiere a Descendenţelor Arboreluli Genealogic Paris, Franţa era invitata orașului și participa la evenimentele de aici. Pe alt plan, alături de actorul Florin Zamfirescu, primarul de atunci, Ilie Amuzan încerca construirea unor parteneriate în ceea ce privește celălalt proiect, Tabăra de Teatru.

Postăm declarația din acele vremuri (ianuarie 2012): „Am reușit, prin intermediul actorului Florin Zamfirescu să obținem un program de întâlniri cu domnul Pretoreanu, directorul Şcolii de Teatru din Berlin. Spun acest lucru pentru că nivelul la care dorim să aducem şcoala de teatru din Călimăneşti este unul internaţional, el va cuprinde Universitatea de Teatru şi Film de la Bucureşti, Universitatea de Teatru şi Film de la Berlin şi Universitatea de Teatru şi Film de la Paris. Ca să facem acest cerc, automat trebuie făcut un program de comun acord. Se intenţionează ca pentru acest semestru şi nemţii şi francezii să pregătescă 15 studenţi care împreună cu Florin Zamfirescu să lucreze la proiectele comune din perioada iulie – 2012. Din punct de vedere organizatoric orașul este pregătit să susțină toți musafirii care ne vor călca pragul. Alături de pregătirile noastre, de locurile frumoase pe care le avem, dar și zestrea culturală de aici, cu siguranță va fi o tabără reușită!”

Călimăneștiul mai avea încă un aliat pentru tabere: ambasadorul UNESCO la Paris din acea perioadă, Nicolae Manolescu

Pe agenda de lucru a Consiliului Local Călimănești se pregătea un proiect finanțat prin fonduri externe de construire, în localitate, a unui hotel al artelor destinat oamenilor de cultură. Prin prietenii orașului Călimănești, dl. Nicolae Manolescu și dl. Lilian Zamfiroiu discuțiile în acest sens deveniseră foarte avansate. Locul unde trebuia construit hotelul a fost ales în parcul Casei de Cultură Călimănești (1000 mp) în colțul dinspre Vila Florilor – fostul Dispensar Medical. Acest hotel trebuia să aibă camere pentru cazare, săli de restaurant și săli pentru simpozioane.

Tot în acea vreme Ilie Amuzan declara în presă: „Pentru interesele culturale ale oraşului nostru, domnul Manolescu este un prieten care susţine proiectele în care ne angajăm. Domnia sa este un susţinător al nostru şi vă pot spune cu multă bucurie că suntem primiţi la Paris cu toată deschiderea.

Toată lumea trebuie să ştie că niciodată nu poţi să pui în balanţă un proiect economic cu unul cultural. Cine nu înţelege că proiectul cultural al Călimăneştiului este ceva peste vârfurile celor mai mai mari oraşe din România înseamnă că nu a înţeles nimic! Economia se poate face începând de la problemele de dezăpezire sau săpatul porumbului. Cultura este ceva care rămâne peste ani de zile, care va dăinui peste ani şi care ne deschide orizonturi de dialog, de afirmare, ne oferă posibilitatea să arătăm din lucrurile frumoase pe care le avem aici. Despre Călimăneşti deja s-a dus vorba, deja se vorbeşte de noi pentru că am reuşit să ajungem la a VI-a ediţie a taberei de pictură şi teatru cu rezultate remarcabile.

Am satisfacţia că din cei treizeci şi ceva de copii veniţi acum un an la pregătirea pentru examenul de admitere la Academia de Teatru Bucureşti, douăzeci şi patru dintre ei au câştigat examenul de admitere.” A mai declarat Ilie Amuzan ...