E Evenimente

Peste câteva zile la Brezoi. Începe „Tabăra de pictură”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În data de 9 iulie 2017 se va deschide ediția a III a „Taberei de pictură Brezoi”. Organizată de către primăria orașului, sub patronajul celebrei pictorițe Angela Tomaselli, născută aici, tabăra aduce în fiecare an 15 pictori, considerați printre cei mai buni din România. Aceștia vor lucra timp de 10 zile, iar una din lucrările realizate va fi donată patrimoniului local. Lucrările donate la acestă tabără vor constitui fondul colecției de artă contemporană găzduite în noua casă de cultură a orașului. Până atunci lucrările vor fi expuse în spațiul muzeului Proieni care are două secțiuni (artă contemporană și artă populară).

Pentru această manifestare Consiliul Local Brezoi alocă suma de 15.000 lei din bugetul local, cazarea și masa este asigurată la pensiunea Terra Nova - Brezoi, devenită deja parte din această tabără, iar primăria se angajează să asigure transport pentru toate deplasările pictorilor pe perioada taberei.

Angela Tomaselli (foto): „Cred că nu este niciun secret pentru nimeni că eu sunt născută în Brezoi unde am revenit după foarte mulți ani de absență. Am colindat în multe locuri, dar ca la Brezoi nu este niciunde mai frumos! Așa m-am gândit că ar fi frumos să invit în aceste locuri pline de peisaje extraordinare prietenii și colegii mei. Așa s-a născut idea unei tabere de creație și am fost foarte fericită că domnul primar a fost receptiv la această propunere.

Până acum am avut bucuria să răspundă chemării noastre pictori importanți, a fost, de asemenea, o bucurie faptul că a răspuns invitației domnul Marin Gherasim care este președintele de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici. Au fost și trei președinți de filiale (Deva, Tg.Mureș, Rm.Vâlcea) respectiv Gh. Dican, Mana Bucur și Florino Bocaniciu. Toți colegii prezenți sunt artiști plastici consacrați cu o vastă operă. Dacă veți vedea în ansamblu expoziția este ca o mică secțiune prin arta contemporană românească. Este ca un evantai de stiluri și de tendințe.”

Robert Schell, primarul orașului Brezoi: „Iată că am ajuns la o colecție destul de mare pentru primăria Brezoi, la ora actuală avem peste 60 de lucrări donate de-a lungul anilor de cei care au participat la taberele noastre și ne vom îmbogăți cu siguranță și anul acesta patrimoniul cu cel puțin 20 de lucrări. Îmi pare rău că încă nu am reușit să fac acel loc de expunere, la Casa de Cultură! Avem doar promisiuni de la Compania Națională de Investiții, că vor începe lucrările anul acesta … sper ca anul viitor să fie finalizată! Dar, repet, sunt doar promisiuni! Orașul Brezoi trece printr-un proces de modernizare la ora actuală. Cu siguranță el va continua și în anii care urmează, dar până acolo, va trebui să ne îngrijim foarte mult și de sufletul orașului Brezoi – care înseamnă cultură. Asta a fost și ideea acestei tabere, de a crea și de a îmbogăți patrimoniul cultural al localității noastre. Nu întâmplător orașul Brezoi are trei cetătățeni de onoare, toți pictori. Doamna Medi Wesler Dinu, profesorul Gh. Surdu și doamna Angela Tomaselli care a fost creatoarea și sufletul acestei tabere.”