E Evenimente

Pregătiri la Călimănești pentru zilele orașului

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

18, 19 și 20 mai reprezintă pentru Stațiunea de interes național, Călimănești – Căciulata zi de sărbătoare. Este cinstită împlinrea a 631 de ani de când, prin cele două hrisoave emise de către Cancelaria Domnitorului Mircea cel Bătrân, localitatea a fost atestată documentar.

Sărbătoarea este împărțită în două. Pe de o parte Primăria orașului care organizează o serie de manifestări, iar pe plan spiritual – istoric Mănăstirea Cozia care își pomenește zestrea spirituală, în centrul căreia se află viața și activitatea domnitorului Mircea cel Bătrân. Personalitate pentru care Cozia a fost reședință domnească, casă și locul unde odihnește pe veci.

Șeicaru, Ducu Bertzi și Victor Socaciu recital la Călimănești

Sâmbătă, 18 mai, ora 20.00, pe scena parcului central din zona Călimănești este organizat spectacolul „Folk de colecție”, unde vor putea fi urmăriți Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi și Victor Socaciu, iar duminică, la aceeași oră formațiile Antract din Rm.Vâlcea și Holograful lui Dan Bitman vor oferi și ei un recital. Turiștii cazați la Hotel Central vor fi vecini cu artiștii cărora Primăria Călimănești le-a rezervat camere aici.

Dar până atunci publicista Fenia Driva lansează sâmbătă, la ora 16.00 în sala de festivități a Liceului Tehnologic cartea monografică ”Călimănești și oameni ai săi. Vieți și destine”. Este un document pe care scriitoarea Fenia Driva îl realizează de ceva vreme în care este prezentată viața și activitatea personalităților și oamenilor simpli din Călimănești. De aici cititorii din întreaga țară au putut afla că actorul Florin Zamfirescu, Mioara Roman, coregrafa Adina Cezar, actrița Pompilia Vasiu, gen. Rădescu (prim-ministru), etc. sunt originari din Călimănești. Și pot citi informații interesante despre familie, școală și activitatea profesională a acestora.

Cel mai important moment este luni 20 mai

Ziua debutează cu ședința festivă a Consiliului Local Călimănești și acordarea titlului de cetățen de onoare al orașului Călimănești actorului Florin Zamfirescu. La ora 11 Mănăstirea Cozia organizează Te deum – Călimănești la 631 ani de la prima atestare documentară, după care la ora 14.00 este ianugurat muzeul de arme medievale la Centrul de Expoziții Seaca.

Alături de bucuria unei noi aniversări Executivul Primăriei Călimănești, condus de către primarul Florinel Constantinescu, a bugetat 20 de proiecte de interes local care, începând cu anul 2019 au intrat în execuție.