I Interviu

Brezoienii și Lotrul lor de amintiri: Nelu Diaconu- fenomenul Rock – Prometeu a ajuns demult peste granițele naționale

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Nelu Diaconu este solistul rock al trupei Prometeu, a absolvit Școala de agenți de Poliție din Câmpina și lucrează ca agent-șef principal la formațiunea de investigații criminale din cadrul Poliției Brezoi. 

 

Cozia-Info:  Care este istoria trupei Prometeu?

„Trupa a fost înființată în anul 1986 în Horezu, de mine împreună cu Loghin Dan, Ionașcu Ștefan, Moraru Nelu, Covrescu Cătălin și Gigi Aprodu. Am cântat pentru oraşul Horezu până în anul 1993 când am fost nevoiți să plecăm în armată, iar activitatea trupei s-a încheiat. În anul 2004 am reînființat trupa în orașul Brezoi, din componența inițială  a trupei am rămas doar eu, și mă refer la componența din 1986. În 2004 am reînființat trupa împreună cu Adrian Berbecel, Jakab Ștefan Viorel, Gigi Aprodu  și mai mulți toboșari. Între timp, în trupă au fost mai multe schimbări de componență. Este foarte greu ca o trupă să rămână unită, greu pentru că Brezoi este un orășel mic și cu greu se găsesc instrumentiști. În prezent, componența  trupei este formată din: Nelu Diaconu, (voce, leader), Florin Profeanu (bass), Adrian Marinescu (chitara), Narcis Deaconu (clape), Diaconu Andrei Dragoș (tobe).

În Brezoi, am înființat împreună cu Viorel Jakab (ex.Prometeu) mai multe formații de rock formate din elevi (3  trupe) : „The Next generation”, „A treia generație” și „Discipolii”.

 

Cozia-Info: Colaborați împreună cu fiul dv. care este la fel de pasionat de muzică?

„Da, fiul meu bate toba de la 6 ani și de un an e toboșarul trupei Prometeu, dar are și trupa lui cu care cântă: „Wild Child” din Sibiu, alături de care a lansat primul album. Mi-aș fi dorit să fie chitarist sau solist vocal. L-am luat în sala de repetiții și s-a așezat direct la tobe. Mă înțeleg foarte bine cu Dragoș, ne mai contrazicem pe teme muzicale, dar bine mă înțeleg și cu fiica mea, Delia, studentă la Facultatea de Farmacie din Sibiu.”

 

Cozia-Info: De ce Rock și nu alt gen de muzică?

„Genul acesta m-a atras din copilărie.”

 

Cozia-Info: De ce „Prometeu”,  cum ați ales acest nume?

Inițial trupa s-a numit Galaxxy, așa am ales noi atunci, numai că la festivalul, „Cântarea României”, cei care se ocupau atunci de cultură în Horezu, ne-au sugerat destul de prietenește că acest nume sună cam occidental și să găsim altul, și ne-am hotărât  să o numim „Prometeu”, și așa a rămas.”

 

Cozia-Info: Știu că sunteți agent-șef principal, la investigații criminale din cadrul Poliției Brezoi, cum se împacă muzica rock cu meseria de bază?

Nu au nicio legătură, dar se împacă bine, nu confund serviciul cu muzica, muzica o fac doar în timpul liber, este doar un hobby, cum alți colegi de ai mei au ca hobby fotbalul, sau pescuitul, eu am ales muzica, este ceva mai mult decât un hobby, e pasiune. Pot spune că am avut noroc de colegi și de șefi care au înțeles situația, unii dintre ei chiar m-au încurajat să merg mai departe.

Cozia-Info:  Spuneți-ne vă rog,  cum decurge atmosfera la o repetiție ?

„În sala de repetiții suntem noi, ne simțim foarte bine, întotdeauna este voie bună, armonie ... În ultimul timp este cam greu cu  pandemia, dar, de obicei când ne strângem compunem o piesă nouă, găsim ideea, o dăm la studiu să studieze fiecare din trupă care și-au adus aportul și apoi muncim mult la aceea piesă până ne iese bine. Acum e foarte greu, mai ales că repetițiile le facem la Rm.Vl, în ultimii doi ani de zile și e destul de greu să ne strângem.  Avem în trupă un băiat din Curtea de Argeș,  băiatul meu este în Sibiu, dar o să fie bine până la urmă.”

Menționăm o parte din piesele trupei Prometeu care pot fi ascultate pe YouTube:

 ”Singur”, ”Amintiri”, ”Nevasta mea”, ”Viața pe motor”, ”Cenușăreasa”, ”Dă, mamă, cu biciu-n mine!” și ”Aripa regăsită”, piesă compusă în 1988, pe care am reorchestrat-o și înregistrat-o anul acesta. „Am început înregistrările pentru un album, avem deja 16 piese.”

 

Cozia-Info: Dintre toate concertele susținute de trupă voastră, amintiți-ne, vă rugăm unul (sau mai multe) care să vă fi rămas, într-adevăr la suflet, și de ce?

„Pentru noi, fiecare concert constituie o experiență unică și diferită de fiecare dată. Ar fi greu să aleg unul. După fiecare reprezentație live, rămânem cu ceva foarte frumos în suflet și în minte.

Unul dintre ele ar fi cel din anul 2007, când Sibiul a fost declarată Capitală Europeană, a fost în Piața Mare, unde au venit foarte mulți oameni, și cred că acolo a fost unul dintre cele mai bune concerte.”

 

Cozia-Info: Ce sfaturi  aveți pentru tinerii care vor să  urmeze acest drum?

„Să o facă în primul rând de drag, și nu pentru bani.”