P Politică

Deputatul PNL, Cristian Buican: „Consiliul Judeţean Vâlcea blochează finanţarea localităţilor pentru modernizarea drumurilor”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În această perioadă, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene se finalizează listele cu proiectele ce vor primi finanţare pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a II-a. Din informaţiile deputatului Cristian Buican, pentru judeţul Vâlcea, Consiliul Judeţean Vâlcea va primi aproape toate fondurile repartizate pe acest program guvernamental în ceea ce priveşte asfaltarea drumurilor. În urma presiunilor politice făcute de către conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea la Minister, majoritatea proiectelor depuse de primarii vâlceni pentru modernizarea drumurilor comunale nu vor primi finanţare guvernamentală. Dacă lista cu proiectele ce vor fi aprobate prin PNDL II va rămâne aşa, cazul judeţului Vâlcea va fi unicat în ţară, fiind singurul judeţ unde majoritatea fondurilor destinate modernizării drumurilor se vor duce către cele judeţene, în defavoarea celor comunale.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia Consiliului Judeţean Vâlcea de a acapara toate fondurile pentru drumuri de pe PNDL II, lăsând toate localităţile judeţului fără finanţare pentru proiectele privind modernizarea drumurilor comunale. Mai mult decât atât, parlamentarul liberal vâlcean acuză conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea de incompetenţă şi le sugerează, ca soluţie alternativă pentru modernizarea drumurilor judeţene, accesarea de fonduri europene. În condiţiile în care fosta conducere liberală a Consiliului Judeţean Vâlcea a lăsat în pregătire o serie de proiecte europene pentru modernizarea drumurilor judeţene, deputatul Cristian Buican solicită actualei conduceri judeţene să spună stadiul implementării acestora.

„Din informaţiile pe care le am, lista cu proiectele ce vor fi aprobate pe PNDL II pentru judeţul Vâlcea, cel puţin în privinţa fondurilor pentru drumuri, este o catastrofă. În urma presiunilor politice, aproape toţi banii vor fi alocaţi către proiectele destinate drumurilor judeţene, în detrimentul proiectelor depuse de primari pentru drumuri comunale. Dacă lista va rămâne aşa, judeţul Vâlcea va fi unicat în ţară. În alte judeţe sumele destinate pentru modernizarea drumurilor au fost împărţite între Consiliul Judeţean şi localităţi, aşa cum este normal. Este cel puţin aberant să blochezi accesul localităţilor judeţului la fonduri pentru modernizarea drumurilor comunale, aşa cum încearcă să facă actuala conducere a Consiliului Judeţean. Există fonduri europene pentru drumuri judeţene. Fosta conducere liberală a Consiliului Judeţean a lăsat în pregătire o serie de proiecte europene pentru modernizarea drumurilor judeţene şi nu înţeleg de ce nu se mai aude nimic de ele. Este adevărat că implementarea unor proiecte cu fondurile europene este mai grea şi mai strictă decât cele guvernamentale, însă să laşi fără finanţare toate proiectele localităţilor pentru modernizarea drumurilor este nebunie curată. Sper ca lucrurile să se rezolve şi lista să se modifice, în sensul de a împărţi fondurile pentru drumuri între Consiliul Judeţean şi localităţi şi să nu se ajungă la o nemulţumire generalizată a primarilor” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.