P Politică

Interviu Florinel Constantinescu: „Problemele create de ninsori nu sunt deloc simple!”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Într-un interviu oferit publicației Cozia-Info, primarul stațiunii Călimănești – Căciulata, dr. Florinel Constantinescu a vorbit despre problemele din spatele peisajelor frumoase oferite de iarnă, referindu-se la zăpada care trebuie îndepărtată de pe carosabil, trotuare și aleile publice. Orașul stațiune deține 54 de km de drumuri locale aflate în proprietate, excluzând de aici drumurile naționale și pe cele județene. Pe lângă confortul locuitorilor, autoritatea publică, este obligată să asigure confortul unei medii de 2000 de turiști aflați zilnic aici. Pe această temă primarul ne-a declarat:

 

Cozia-Info: Cum va găsit acest sfârșit de an, plin cu zăpadă, de la Călimănești?

Este un final de an mai dificil, dar foarte frumos. Să ne amintim că în anii trecuți mai rar s-a întâmplat să ningă și zăpada să se mențină până la Crăciun. Iata că anul acesta avem o atmosferă de iarnă adevărată. Am întâlnit multă lume fericită din această cauză. Copiii profită la maxim de zăpadă, dar și părinții lor. Sunt obiceiuri în această perioadă care se petrec cu mai multă plăcere pe zăpadă. Și în viața copiilor, dar și în aceea a gospodăriilor din Călimănești.

Cozia-Info: Și totuși, ați spus că este și o perioadă mai dificilă?

Pentru noi, administrația locală, problemele create de ninsori nu sunt deloc simple. În primul rând accesul și circulația pe drumurile publice. Este principala dificultate cu care vine zăpada. Am trecut deja prin două reprize de ninsoare consistentă. Societatea comercială Călimănești Serv SRL este operatorul care s-a ocupat zi și noapte de eliberarea drumurilor de zăpada căzută. A făcut acest lucru fără întrerupere, dar a și nins fără întrerupere. În bătălia aceasta a învins când natura, când oamenii care au îndepărtat zăpada. Altfel spus, au nemulțumit pe ici pe colo, pe unii dintre locuitorii stațiunii.

Cozia-Info: Ați făcut o analiză. Ați identificat și câteva din cauzele acestor nemulțumiri?

Cea mai obiectivă dintre ele este ritmul cu care a nins. Cred că anul acesta s-a văzut însă mai clar că există o inadecvare a utilajelor la străzile înguste. Trebuie ca pe viitor să aducem utilaje care să poată opera pe aceste drumuri sau în situații de spații mai puțin generoase. Această situație este generată și de numărul exagerat de mașini particulare staționate sau parcate pe drumurile publice. Trebuie să înțelegem să ne lăsăm mașina și pe spațiile personale, în curte, de exemplu, mai ales în acest anotimp, când, odată cu ninsoarea, ne putem aștepta ca pe străzi să opereze imediat și utilajele de deszăpezire.

Cozia-Info: Alte neajunsuri ale acestei perioade?

Când natura își face de cap, drumurile și accesul oamenilor la energia electrică sunt principalele situații de maximă urgență. Ninsoarea a îngreunat copacii și câțiva s-au prăbușit peste drumuri sau peste cablurile de curent electric. Am fost în permanentă legătură cu Societatea Distribuție Energie Oltenia SA precum și cu cetățenii orașului care ne-au comunicat la timp aceste situații. Au fost câteva întreruperi ale furnizării curentului electric în Cozia, Păușa și Jiblea Veche. Mulțumesc în primul rând celor afectați de aceste incidente pentru promptitudinea cu care ne-au comunicat situația apărută și apoi pentru răbdarea cu care au așteptat intervenția. Totul s-a petrecut în timp rezonabil, fără mai multă suferință decât era cazul. Locuitorii orașului trebuie să știe că suntem în comunicare permanentă cu instituțiile care pot interveni pentru accesul la sursele de energie ale gospodăriilor lor și pentru siguranța oamenilor. Includ aici și instituțiile de sănătate publică.

Cozia-Info: Și, cu toate încercările prin care ați trecut la acest început de iarnă, vă place zăpada ...!

Ca oricărui om. Este un fenomen natural la care ne gândim încă din toamnă, în așteptarea sărbătorilor de iarnă. Și adulți și copii deopotrivă. Acum, ca primar, prioritară este obligația de a asigura buna funcționare a orașului și facem acest lucru la Primărie cu toată autoritatea pe care o avem și cu toate forțele. Dar, ca oameni, suntem conectați și noi la tot ceea ce se face în familii pentru întâmpinarea sărbătorilor de iarnă. Pentru familia mai mare a acestei stațiuni, am pregătit deja orașul cu podoabele luminoase și ne pregătim să trecem în următorul an împreună cu toată lumea. Profit de acest prilej pentru a ura în avans fiecărui om din Călimănești și tuturor, Sărbători fericite, cu multe bucurii!