P Publicistica

Essențial by Călimănești ... Arhitectul unei vile celebre ajunsă astăzi ruină. Vila Bujorul

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Parfumul stațiunii Călimănești – Căciulata este întregit de esențele tari care, de-a lungul timpului, au înzestrat aceste locuri. Nume mari din istoria poporului român au fost legate de micul oraș, numit de Nicolae Iorga ... Sinaia Vâlcii!

În acest material vă prezentăm un arhitect de origine cehă care a crescut la Călimănești și care mai târziu avea să proiecteze Vila Bujorul, o perlă arhitecturală a stațiunii care se află de ani buni în paragină. O degradare provocată de rodul schimbărilor democratice din legislația românească, fapt care a dus la ”tranziția de uzură” a multor imobile din România.

Călimănești și oameni ai săi. Vieți și destine

Alfred Hugo Cernea (1883 – 1968) este fiul lui Josef Czernil din Boemia, care venise la Călimănești ca mecanic al stațiunii, fiind numit în acest post prin decret al Regelui Carol I, probabil în jurul anului 1890, când intră în funcțiune motorul cu abur care producea electricitate pentru stațiune. Alfred urmează școala primară la Călimănești și liceul Alexandru Lahovari din Rm.Vâlcea, face ”strălucite studii” ca bursier în Școala de Arhitectură din Salzburg și apoi la Academia de Arhitectură din Viena. Pleacă pe front cu regimentul 2 Vâlcea și este decorat în anul 1913 cu medalia ”Avântul Țării” și (1883 – 1966) pentru campania din 1915 – 1916, cu medalia Victoria. În 1919 solicită cetățenia română se stabilește la Sibiu, unde „se dedică trup și suflet arhitecturii, pasiune de dincolo de limitele unei profesiuni, iar construcțiile devin cel de-al doilea pol al existenței sale.” (Cornel Lungu)

Devine membru al Asociației Arhitecților Wiener Bauhutte-Viena, membru al Societății Arhitecților Români București și membru al Asociației Generale a Inginerilor din România. Puțină lume știe că acolo unde se termină Voiceștiul (Vâlcea), se află o minune, un mic palat. Palatul lui Alfred Hugo Cernea, palatul construit de unul din cei mai mari arhitecți cehi care s-au stabilit în România.

În Călimănești, până să cobori Sfrengheșul, pe partea dreaptă, se află Vila Bujorul (prin 1956 i se spunea vila dr. Coca), iar pe zidul ei stă scris: arhitect Cernea. Copilărind sub zidurile Coziei, adunând, ca student, strălucirea inegalabilă a arhitecturii vieneze și lansându-se într-un dialog productiv și original cu arta și arhitectura brâncovenească, Alfred Hugo Cernea este un artist pe care istoria arhitecturii românești este obligată să-l recupereze chiar dacă, așa cum spune istoricul Cornel Lungu: „ca să-l poți cunoaște cu adevărat pe Alfred Cernea, trebuie să străbați Transilvania. Aici el s-a zidit pe sine însuși.” Și memoria culturală a Vâlcii îi este, deopotrivă, datoare lui Alfred Cernea, care, de altfel, și-a aflat locul pentru veșnica odihnă alături de părinți în secțiunea romano-catolică a cimitirului din Rm.Vâlcea.

(Text cules din cartea scriitoarei Fenia Driva – Călimănești și oameni ai săi, Vieți și destine, ed. Rotipo – Iași, 2019)