T Turistic

Călimăneșteanul Remus Moldoveanu hărțuit de un neavenit în afacerea cu vaporașele de croazieră din stațiune

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Remus Moldoveanu este călimăneștean și își desfășoară activitatea în turismul local al stațiunii cu două puncte de lucru: Pensiunea Gabriela și un ponton cu două vaporașe de croazieră pe lacul artificial al Oltului.

Relația localnicilor cu serviciile turistice a fost dintotdeauna civilizată. Părinții, bunicii au oferit servicii către turiști în armonie cu aceștia, integrând oferta printre alegerile lor, dar fără să-i hărțuiască sau să-i obosească. Spațiile publice din Călimănești – Căciulata au însemnat relaxare, liniște, picmentate ici – colea cu oferte de agrement din care oaspeții au ales. În acest sens UAT Călimănești a eleborat și adoptat un regulament al desfășurării comerțului în stațiune, iar în aceste zile Florinel Constantinescu alături de echipa juridică a Executivului local pregătesc un proiect de hotărâre pentru declararea ca prioritate absolută, dezvoltarea turismului și a activităților adiacente acestei industrii.

Această organizare este demolată de un cetățean venit tocmai din Tulcea, care are și el, lângă Remus Moldoveanu un ponton cu trei vaporașe de croazieră. Se numește Valentin Sotir care a făcut din acestă ofertă de agrement un fel de iad oriental, gen comerțul turcilor de la Istambul. A angajat copii care merg prin parcul Căciulata și încearcă să convingă turiștii de pe bănci de frumusețea plimbării cu vaporașul, alții trag de turiștii de pe alei să-i apuce la vaporaș. Și în fața Complexului Comercial din Căciulata stau copii la apucat de clienți pentru vaporaș! Celor apucați li se încasează banii în avans, primesc vestele de salvare și așteaptă până când Sotir bifează în regim de urgență o tură cu vaporașul. Spectacolul penibil este privit neputincios de către Remus Moldoveanu de la celălalt ponton care a declarat pentru Cozia-Info: „Efectiv mă minunez și credeți-mă că mă umplu de nervi când văd disperarea din partea acestui om. Când văd că oricine care vine aici își bate joc de orașul nostru. Omul nu are nicio treabă cu Călimăneștiul, vine doar trei luni pe an și trage cât poate și cum poate, după care pleacă. Când am investit în vaporașe nu m-am gândit că eleganța afacerii va fi dărâmată de un concurent venit de undeva care mă obligă să fac altfel de comerț. Am avut afaceri deschise încă din anii 90, niciodată nu am tras de turiști pentru că nici măcar nu știu și nu îmi place genul acesta de comerț. I-am propus în nenumărate rânduri lui Sotir să stăm liniștiți la pontoane, pentru că oricum vaporașele sunt vizibile, și ne îmbarcăm pe rând. Așa cum este și la taxiuri. Cred că ar fi cea mai elegantă ofertă de agrement!”

Faptul că Valentin Sotir stăruie în infracțiuni este treaba Consiliului Local al orașului Călimănești care a adoptat un regulament și care trebuie, de îndată, pus în aplicare, inclusiv și pentru acest cetățean derutat! Turismul înseamnă prioritate absolută pentru Unitatea Administrativ Teritorială și nu poate fi călcat în picioare de un ”ovrei dobrogean” care urmărește să-și scoată pârleala în două luni pentru un an întreg. Atitudinea de iarmaroc turcesc strica munca a generații întregi care au construit frumos această stațiune balneoclimaterică ...