T Turistic

Dezvoltarea turismului declarat prioritate absolută la Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Perspectiva de dezvoltare a orașului Călimănești, proiectele de infrastructură (finanțate deja) aflate pe agenda Executivului și interesul tot mai crescut din partea investitorilor privați este posibil să situeze orașul din nordul județuțului pe locul doi, ca putere economică, în ierarhia județeană. Față de celelalte stațiuni Călimăneștiul pornește cu câteva avantaje de care beneficiază: Apa geotermală care iese din pământ la 100 grade și încălzește piscinele și locuințele, Drumul european (DN7), Valea Oltului și lărgimea administrativ teritorială de care beneficiază fiind un oraș cu zone unde se mai poate construi.

Pentru anul 2020, primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu alături de Consiliul Local au declarat ca prioritate absolută dezvoltarea turismului și a activităților adiacente acestei industrii. Oferta turistică va fi îndreptată spre piața germană și a tuturor țărilor vorbitoare a limbii germane. Limba germană va fi introdusă ca limbă străină principală sau, cel puțin, secundară, de studiu la unitățile școlare de pe raza stațiunii. Vor fi organizate cursuri de limba germană gratuite sau subvenționate pentru lucrătorii din industria turistică și hotelieră, lucrătorilor comerciali, autoritățile locale, și, în general, pentru toate persoanele care intră în contact direct cu turiștii. Nici locuitorii stațiunii nu sunt uitați, vor beneficia și ei de cursuri gratuite sau subvenționate de limba germană care vor fi organizate în cadrul Casei de Cultură Călimănești.

Liceul Tehnologic de Turism din Călimănești va avea un rol important pentru formarea viitorilor lucrători comerciali (bucătari, ospătari, cofetari, recepționeri, barmani). Va fi crescut numărul de elevi și va fi dezvoltat învățământul profesional dual, iar limba germană va fi introdusă ca limbă străină principală.

Viteza maximă de circulație a autovehiculelor, pe raza stațiunii Călimănești – Căciulata – Cozia va fi stabilită la 30 km/h, sau accesul cu autovehicule să fie permis doar pentru locuitorii stațiunii și al instituțiilor statului. Vor fi amenajate două sensuri giratorii la intrările în stațiune (km 191 – av. Preda, Arutela – OMW), iar ”bulevardul Călimănești” va fi amenajat cu mobilier stradal asortat stilului  neoromânesc – brâncovenesc, iluminat stradal cu cablu îngropat, parcări, parcuri, locuri de relaxare, etc. Vor fi înființate piste de biciclete pe raza stațiunii și împrejurimi.

Renovarea fațadelor clădirilor va fi subvenționată de către primărie, și acolo unde este cazul, acestea vor fi modificate sau adaptate la stilul neoromânesc – brâncovenesc. Construcțiile noi (case de locuit, hoteluri, alte construcții) să se înscrie măcar cu elemente ale acestui stil, pe fațadă, dacă nu în totalitate.

Se vor găsi soluții de colaborare cu instituții bancare în vederea finanțării proiectelor hoteliere și de diversificare a ofertei turistice. Înfințarea unui Cazino la Călimănești. Locații propuse: Centrul Expozițional Seaca, clădirea vis a-vis de Hotel Central, clădirea fostului complex comercial din Căciulata.

O nouă microstațiune balneară la Seaca. Situată în vecinătatea centrului expozițional în partea de nord spre zona livezilor (50 ha) – aducerea utilităților la fața locului (curent electric, apă, canalizare, gaze). Continuarea forajului la sonda de apă geotermală de la Seaca, amplasată în zona microstațiunii. Împărțirea în parcele și oferirea acestora investitorilor pentru construirea de hoteluri, pensiuni, restaurante, etc.

Finanțarea participării, independent sau împreună cu agenții economici din Călimănești, ce activează în industria turistică și hotelieră la târguri de turism organizate în spațiul germanic (Munchen, Viena, Basel, etc.)

Încurajarea producției agricole bio și a produselor alimentare și artizanale specifice zonei.