Ionuț Eduard Păuna - Junele Anului 2022 din comuna Muereasca

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În comuna Muereasca, există un obicei unic, vechi de sute de ani care continuă să se păstreze și să devină un simbol care constituie păstrarea identității comunei Muereasca.

După cum se știe, “Alegerea de June” este un ceremonial inițiatic desfășurat în seara de Bobotează şi continuat a doua zi de Sf.Ion. Obștea satului, împreună cu primarul aleg, prin vot direct (prin ridicarea mâinii), dintre tinerii necăsătoriți (care, în trecut, trebuiau să aibă şi armata făcută), pe cel mai vrednic de a fi “Junele”, pentru anul în curs – statut care îl obligă la un comportament şi o ținută morală ireproșabile în sânul comunității. 

Tânărul astfel ales îşi preia “mandatul” încă din seara Bobotezei şi porneşte, împreună cu băieții organizați în cete, să colinde prin satele din Muereasca (colindele, la rândul lor, fiind unice prin versificaţie şi intonaţie), iar a doua zi, de Sf. Ion, la biserică, Junele este învestit cu prerogativele sacre preoțești şi îi botează pe oamenii locului.

IONUȚ EDUARD PĂUNA, elev în clasa a XII-a a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”. 

El a fost  ales să reprezinte comunitatea de tineri din localitate în cadrul unui obicei unic, vechi de peste o sută de ani, transmis din generație în generație – „Alegerea de June”. Ionuț Eduard Păuna îi va avea ajutor și casier pe Andreescu Ilie Adrian și Bușe Constantin Cristian, iar misiunea sa,  până anul viitor, când trebuie să predea ștafeta, va fi aceea de a-i reprezenta pe tinerii din comună în relația cu autoritățile locale și cu biserica. 

Deși măsurile sanitare în vigoare nu au permis desfășurarea obiceiului de la Căminul Cultural Muereasca de Sus decât într-un format restrâns și la o oră neobișnuită pentru derularea clasică a ritualului,  bucuria celor prezenți (public, invitați, gazde), precum și a candidaților la titlul de „June” a fost una la fel mare, fiecare având credința că astfel, chiar și în condițiile vitrege ale pandemiei, tradiția este dusă mai departe.  

Le urez  tuturor celor care își serbează astăzi ziua de Sf.Ion,  „La Mulți Ani” și le doresc multă sănătate,  să-și realizeze fiecare tot ce și-au propus anul acesta și să fim sănătoși! A declarat, primarul comunei Muereasca,  Ion Ungureanu!