C Comentarii

Vă mai amintiți? Tradițiile noastre – editorial C-tin Mihăilă, Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

(Editorial scris pentru Cozia-Info în anul 2012)

 

Din ce mai are și Călimăneștiul, ca o zonă de un pitoresc aparte, de fapt o mică bucățică din Grădina Maicii Domnului este și ziarul local Cozia Info ... și sunt foarte mulțumit că un colectiv, condus de inimosul Narcis, tineri și cu dragoste de localitate îmi dau posibilitatea să-mi exprim anumite opinii în paginile lui, pentru care le mulțumesc.

Mai zilele trecute discutam cu un prieten, despre zilele „Cântecele Oltului” - și îi spuneam că acești minunați copii, adunați din zonele apropiate, cu strădanie, fără bani, amărâți prin căldură, au venit la Călimănești să prezinte din bogăția de nestemate a acestui minunat popor de traci, cântecele, dansurile lui, de fapt tradiții. Îi spuneam prietenului: Dragule tare îmi este teamă că în 30-40 de ani, acești minunați copii se vor stinge și ei și odată cu ei va pierii acest „diamant” românesc, specific zonei – Cântecul și Dansul popular ceva care este în sângele nostru și la tradiția noastră milenară. După ce i-am văzut și am mai discutat și cu ei, din diverse zone, îmi întăresc convingerea că nu vor fi uitate. Atâta timp cât mai avem pe aici Sfinte Mânăstiri, cu neprețuiții monahi, și monahii, nu vom pierii – stareții Vartolomeu Andronic, Laurențiu, Ioanichie, Stareța de la Ostrov, cu ajutorul rugăciunilor lor permanente, vor ruga pe Stăpâna noastră de Născătoare de Dumnezeu, Pururea Fecioară Maria cu toți sfinții să nu ne pierdem credința, obiceiurile și tradițiile noastre strămoșești.

Am văzut la cei care au fost și s-au perindat pe scena de la Casa de Cultură, minunate costume tradiționale, jocuri și minunate dansuri românești.

Am discutat cu trei doamne îmbrăcate în costume naționale de la Costești de Vâlcea, spre rușinea mea nu le-am mai văzut. Aveau pe cap niște toce, ceva ca la călugărițe numai în alb, cu marame țesute din borangic (pânză din viermi de mătase). Nu mai avem așa ceva, avem nailoane și mase plastice.  Fustele erau nemaipomenit de frumoase, o minune de artă ...cât n-ar da americanii sau canadienii să aibă așa ceva, dar nu au, sunt popoare tinere de cca 300 de ani, nu ca noi de 4000 de ani în Peninsula Balcanică și în arcul carpatic.

De când am intrat în clubul select UE, cei care nu sunt adevărați români, cei care nu au cultură, și mai merg pe Dincolo sau în partea Ailaltă, bagă tot felul de zvonuri: Dle, de la UE nu ne mai lasă să producem brânză, nu ne mai lasă să creștem păsări sau porci, trebuie să luăm numai de la Carrefour sau Mall si așa mai departe. Mai nou, chiar copiii țiganilor noștri care trăiesc în Anglia sau Spania nu mai vor să învețe țigănește, limba lor de baștină, mai bine învață engleza sau spaniola. Foarte greșit! Trebuie ca fiecare popor să-și „țină” de tradiții chiar dacă învață și altceva, nu înseamnă că dacă am intrat în UE să ne uităm obiceiurile, limba și tradițiile. Nu am intrat în UE cu capul plecat sau cu fusta ridicată, am intrat în UE ca și români cu toate etniile împreună, demni și cu fruntea sus, suntem cineva, să facem în așa fel să-i învățăm noi de ale noastre, despre dansuri, cântece, despre mămăligă, despre sarmale și câte obiceiuri avem noi și să ne mândrim cu ele.

De vreun an sau doi au intrat în țară pe drumurile publice mașini cu volan pe dreapta din Anglia. Să învățăm de la ei: nu au mașini cu volan pe stânga și circulă pe stânga, nu pe dreapta. Le-a făcut ceva cei de la UE? Nimic. Mai nou poartă și ei mașini cu volan pe dreapta. Sunt în zona Euro, dar ei au Lira engleză, le zice cineva ceva?? Din contră, sunt mai respectați. Bravo lor, știu să țină de tradiții! Așa să facem și noi. Cine vine în România să ne învețe și obiceiurile, să învețe și să înjure în românește. Să știe că aici e un popor riguros, deștept, harnic, priceput și care trăiește în armonie cu toate etniile sale.

A fost concertul lui Lady Gaga ...aglomerație mare. Într-un fel este bine. Dar ... mai bine dragi tineri, duceți-vă la concertele lui Tudor Gheorghe, adevărate spectacole de romantism, sau Ștefan Hrușcă și alți cântăreți ai noștri autohtoni. Sau de ce nu Cântecele Oltului – opinia mea și cu mine toți așa să spunem: să ne respectăm tradiția, nevoile și neamul. Să ne ajute bunul Dumnezeu!(consilier juridic – Constantin Mihăilă)