D Dezvaluiri

Cenaclul literar A.E. Baconsky din Călimănești distrus de Georgeta Tănăsoaica

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Marți, 8 ianuarie 2019 a avut loc ședința de constituire a noului cenaclu literar al orașului Călimănești. În sala de festivități a Centrului Multifuncțional membrii fondatori alături de colegii din cultura vâlceană Nicolae Nistor, Petre Cichirdan și Ovidiu Dinică au înființat noul cenaclu de creație literară și artă, care a primit numele de Mirajul Oltului.

Cenaclul va desfășura ședințe lunare (în prima mircuri a fiecărei luni, la ora 14.30) în sala de conferințe a Centrului Multifuncțional Călimănești. Președinte a fost ales prof. Tiberiu Zamfir, vicepreședințe prof. Cristian Geantă, secretar Ovidiu Dinică. Scopul principal al acestui for vizează promovarea și susținerea culturii locale, încurajarea și atragerea tinerilor deschiși către poezie, proză, pictură, etc. din orașul Călimănești. Întâlnirile lunare au ca scop realizarea de șezători în care membrii să prezinte creațiile de artă și literatură, schimburi de idei și dizertații.

În cadrul acestei ședințe a fost încheiat un contract de colaborare cu publicația Cozia-Info care va fi editorul și producătorul revistei cenaclului Mirajul Oltului. Aceasta va apărea trimestrial cu un număr de 16 pagini.

A existat cenaclu literar la Călimănești ...

Din anul 1994 profesorul Gheorghe Mitrana a înființat Cenaclul Literar A.E.Baconsky  care a activat pe lângă biblioteca orășenească locală. La trecerea în neființă a profesorului Mitrana, conducerea cenaclului a fost preluată de către profesorul Tiberiu Zamfir care a dus mai departe destinele culturii locale. Lângă cenaclu, Tiberiu Zamfir a editat și revista acestuia Glasul Coziei. Prin anii 2017 Georgeta Tănăsoaica, actuala directoare a bibliotecii A.E. Baconsky a închis ușa intelectualilor care desfășurau o activitate a orașului lor, pentru orașul lor și într-o locație a orașului lor!!! Profitând de trecerea în neființă a câtorva membrii importanți și îmbolnăvirea altora, Georgeta Tănăsoaica a umilit efectiv nucleul de membrii ai acestui cenaclu: „și-a bătut pur și simplu joc de noi! Ne-a scos din sala de lectură unde din 1994 s-au ținut ședințele cenaclului și ne-a închis ușa în nas. Am venit de câteva ori pentru ședințe și am fost ținuți pe scările bibliotecii într-o umilință fără margini!” – au declarat membrii fondatori.

Cenaclul A.E. Baconsky a avut revistă proprie, a atras mulți tineri în rândurile sale care începuseră să publice lucrări proprii și a avut o colaborare de peste zece ani cu publicația Cozia-Info care le-a pus la dispoziție patru pagini în fiecare număr.

În locul intelectualilor din Călimănești, Georgeta Tănăsoaica a adus alți oameni de cultură de la Rm.Vâlcea, care de multe ori comit greșeli grave legate de evenimente din Călimănești pe care le prezintă sau le discută!