D Dezvaluiri

Piedică în fața construcțiilor chitch - pensiune din stațiunea Călimănești. 1 milion de euro pentru un nou parc

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Transformările teritoriale ale orașelor, de-a lungul timpului, nu au ținut întotdeauna seama de menținerea unui echilibru între dezvoltarea urbană și asigurarea necesarului de spații verzi, de frumos. Și la Călimănești chich-urile (construcția de pensiuni) și promotorii acestora, unde au prins, au construit în neștire, exemplu în acest sens, fiind zona Cozia (în jurul hotelului DaDa, Pensiunea Ewelin și zona Căciulata). Ei bine, aici domeniul public al U.A.T Călimănești mai avea disponibilă o suprafață de 4.150 mp situată, în lungime, între partea carosabilă și faleza Oltului, chiar la intrarea în cartierul Căciulata cum se coboară panta Sfrengheșului. Executivul condus de primarul Florinel Constantinescu a găsit soluția amenajării unui spațiu verde care să ofere facilități pentru nevoile recreaționale și de petrecere a timpului liber a comunității orașului Călimănești. Astfel, a reușit aprobarea unei asistențe financiare nerambursabile din partea Uniunii Europene în cuantum de 4.070.713, 16 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, Primăria Călimănești angajându-se la o cofinanțare de 2%, adică 83.075,16 lei. Această finanțare a fost cuprinsă în proiectul Poiana lui Căliman.

Prin prezentul proiect se va crea un spațiu verde în suprafață de 4.150 mp prin reconversia unui teren degradat și neutilizat. Pe spațiul verde nou creat se vor planta arbori și arbuști deosebiți, specii adaptate condițiilor climatice locale, va fi amenajat un loc de joacă pentru copii în interiorul spațiului verde, compus din elemente de lemn și echipat cu frânghii de cățărare. Se vor amanaja alei pietonale pavate în suprafață de 150,50 mp., și se va construi un grup sanitar în suprafață de 13,5 mp. Va fi realizat un sistem de iluminat, fiabil și eficient energetic și vor fi amplasate coșuri de gunoi. Va fi construit aici un foișor (dotat cu bănci și mese de șah) și balansoare. La acestea se adaugă un sistem de irigații pentru întreținerea spațiului verde. Ca design arhitectural vor fi amplasate sculpturi de grădină (7 cai).

„Este un proiect frumos, spațiul verde nou creat va avea o deosebită importanță și din punct de vedere estetic, deoarece atenuează impresia de rigiditate și ariditate a oricărui mediu construit. Va contribui la promovarea sănătății populației, încurajând stilul de viață activ și sănătos prin plimbări, alergare, mersul pe jos, etc.” a motivat Florinel Constantinescu în justificarea proiectului.