E Evenimente

Astăzi la Călimănești a fost slăvită Eroilor ... veșnica pomenire!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Astăzi, 06.06.2019 de ziua Înălțării Domnului a fost sărbătorită la Călimănești Ziua Eroilor căzuți pentru reîntregirea neamului. La cimitirul de la Cozia, amenajat în incinta mănăstirii, Primăria Călimănești, alături de slujitorii Coziei și elevii claselor V – VIII de la Școala Generală Șerban Cantacuzino Călimănești (conduși de prof. Elena Ghițulete și Nicolae Niță) au organizat un program de manifestări dedicat Zilei Eroilor. Au fost ținute alocuțiuni, elevii au recitat poezii și au intonat cântece patriotice în fața cetățenilor prezenți. A fost slăvită eroilor veșnica pomenire și s-a împărțit colivă, vin și prăjituri. Iar elevii prezenți au rimit câte un pachet cadou din partea autorității locale.

În continuare toate școlile de pe raza orașului au organizat manifestări speciale dedicate acestei zile.

Primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu a declarat: „Acestă zi a fost hotărâtă în urma Tratatului de la Versailles în 1919, România adoptând printr-un decret Lege, la 04 mai 1920, această zi, ca zi sfântă de comemorare a Eroilor. La Versailles s-a hotărât, de fapt, că toate țările beligerante să respecte, să comemoreze, să îngrijească mormintele eroilor, indiferent de naționalitatea lor. Dar și monumentele dedicate acestora să fie la loc de cinste.

În 1948 s-a încercat ca ziua aceasta să fie sărbătorită la 09 mai. Dar s-a revenit repede la ziua Înălțării pentru că nu poate să fie o zi mai potrivită și mai importantă în care noi să ne comemorăm Eroii. Cei care în diverse perioade au apărat glia strămoșească, limba română, biserica, obiceiurile și tradițiile românești.”