F Faptul divers

APAVIL blochează ”binele” vâlcenilor cu bună știință ...

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În data de 12 septembrie 2020, la Râmnicu Vâlcea, la Instituția Prefectului, a fost semnată deblocarea finanțării proiectului de apă şi canalizare pentru localitățile din județul Vâlcea. Proiectul fiind desfășurat prin AM POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), cu o valoare de 216 milioane de euro. Semnatarii prezentului au fost Ministerul Fondurilor Europene şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, respectiv S.C. APAVIL S.A. De asemenea, la semnarea proiectului a  participat și premierul liberal, Ludovic Orban, care se afla în vizită de lucru în județul Vâlcea.

Toate proiectele au fost analizate și se aflau în perfectă ordine, iar de la data semnării, pe 12 septembrie 2020, și până acum Ministerul Fondurilor Europene este pregătit să pună la dispoziție banii, numai că APAVIL S.A. nu a transmis  documentele în programul electronic, numit MySMIS. Acesta fiind un  sistem de schimb electronic de date prin care potențialii beneficiari din Romania  pot solicita banii europeni.

Deputatul Cristian Buican susține că prin acest proiect se ridică gradul de modernizare a județului şi, implicit, calitatea vieții locuitorilor,  plus o creștere a nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane. Dar se pare că cei de la APAVIL întârzie nejustificat, în condițiile în care de pe urma proiectului de 216 milioane de euro, 101.343 de locuitori pot beneficia de servicii de canalizare și în jur de 64.402 de apă curentă în cele 34 de unități administrativ-teritoriale.

”Ne aflăm la un click distanță pentru a trece la demararea licitațiilor și de începerea lucrărilor, dar se pare că cei de la APAVIL împiedică în mod voluntar derularea acestui proiect important pentru Vâlcea. Ca dovadă, Gigi Preduș, fost director, a fost mai interesat de campania electorală de la Mihăești pentru Alianța Binelui PSD-PER, decât să pregătească documentația pentru Ministerul Fondurilor Europene. Nici acum când totul depinde doar de APAVIL, ei nu se grăbesc să încarce documentele în aplicație.  Nu au nicio inițiativă! Probabil că își mai dorește cineva vreo candidatură politică din APAVIL sau vreun sprijin politic pentru PSD ca apoi  să dea vina pe Minister pentru faptul că s-au pierdut banii europeni destinați finanțării proiectului de care cetățenii au nevoie” a declarat deputatul Cristian Buican.