P Publicistica

Eminescu sărbătorit ca la carte de călimăneșteni

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

15 iunie este ziua în care marele poet național, Mihai Eminescu a trecut ”în liniștea serii”, a încetat din viață 15 iunie 1889. De ani buni sunt organizate manifestări clturale în cinstea poetului care a avut ca reper valorile umane perene, raportate la valorile poporului din care venea.

Sunt localități în țară, care sunt în stare să sărbătorescă ”Icoana stelei ce a murit” și una dintre acestea este orașul Călimănești. Trebuie să știți că aici se află un cenaclu ”Eminescu voievod stelar”, integrat în societatea culturală Anton Pann, organizat de către poetul Nicuță Lungu din localitate. Anual la aniversările Eminescu (ianuarie și iunie), Nicuță Lungu organizează adevărate regaluri de muzică și poezie sub egida ”Simpozionului Național Mihai Eminescu – Voievod Stelar!”

 

Joi, 15 iunie 2023 în sala de festivități a Liceului Tehnologic de Turism Călimănești s-a desfășurat a III-a ediție a Simpozionului Național într-o excelență în care au fost îmbinate poezia, muzica și sesiunile de comunicări despre viața și opera autorului. Scriitorii din Rm.Vâlcea și Călimănești, ziariști, profesori și iubitori de cultură au putut urmări un program de înaltă ținută:

  • au recitat Cristin Art, elevi de la Șc. Gim. Șerban Cantacuzino, elevi ai Lic. Teh. Turism;
  • au cântat Traian Chiricuță, Dan State și Grupul Mellos condus de prof. Georginel Sandu de la Lic. Teh. Turism;
  • au prezentat comunicări foarte interesante George Călin, Dan Șalapa, Nicolae Cismaru, Adrian Suciu și Nicolae Nistor;

 

Puncte tari și puncte slabe ...

 

  1. Am remarcat cu mare plăcere recitarea micuței Alexandra Croitoru. Îmbrăcată într-un costum popular românesc a recitat magistral din Eminescu. La fel, talentatul Nicolae Ceapă, licean, care a arătat că este un urmaș demn al actorului Florin Zamfirescu în materie de recitare.
  2. A fost prezentată cartea ”Anti Eminescu, premisele unui asasinat politic”. Autorul, Dan Șalapa (ziarist, scriitor) din Mehedinți, prezent în sală, a vorbit despre ecranizările și piesele de teatru puse în scenă pe tema Eminescu.

Puncte slabe ...

 

  1. Sonorizarea evenimentului. Aceeași chinuială cu sunetul la toate evenimentele! Pentru că Primăria Călimănești nu e în stare să rezolve odată pentru totdeauna problema unui Car de sunet, cu un om angajat, care să participe la evenimentele locale și să le organizeze profesional. Nu poți lăsa, domnule primar, oamenii de cultură să se ocupe de microfoane și cabluri. Și încă ceva ... ce fac oamenii aceștia (Nicuță Lungu, Fenia Driva, Cenaclurile locale, autorii de carte locali, ziarul local Cozia-Info) sunt manifestări document mult mai valoroase decât supa populară și circul de la echipa de fotbal locală. Tot bugetul cultură - sport merge către F.C. Cozia – Călimănești.
  2. La concursul de recitare elevii Sc. Gim. Șerban Cantacuzino au fost peste elevii de la Liceul de Turism. Mult mai buni, mai concentrați și mai serioși decât tinerele vedete Tic toc care s-au înfățișat pe scenă ca să facă ceva care nu face parte din programul lor de viață. S-au bâlbâit, le-au stat creerii în loc în timpul recitărilor ... Conduse de fosta directoare a liceului care ”a dat cu mucii în fasole” de fiecare dată când a avut ocazia, au demonstrat încă odată că la Liceul de Turism Călimănești se face orice numai școală nu ...