P Publicistica

Mărturii şi documente - Conducta de apă de la Brădișor, comuna Malaia

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Preotul Nicolae Moga, din Voineasa are o activitate susținută pe tărâmul publicisticii. Fiu al satului și preotul parohiei Voineasa, de o viață, s-a îngrijit de promovarea culturală și spirituală a oamenilor și locurilor de pe Valea Lotrului. A publicat cărți, este autorul unor monografii, autor de carte religioasă. Astăzi, Cozia-Info prezintă o tabletă despre istoria apei pe care o consumați cu toții:

Alimentarea cu apă a orașului Râmnicu Vâlcea și Ocnele Mari, până în anul 1997, se făcea din sursa Cheia, care furniza un debit de 4,70 l/s, debit insuficient pentru a acoperi consumul celor două așezări urbane. Pentru îmbunătățirea debitului de apă, de care era nevoie, s-a luat în calcul sursa de la Brădișor, comuna Malaia care poate asigura un debit mult mai mare și sigur, de 188 l/s și un debit maxim de 2400 l/s pe conductă de 1200 mm. Această variantă asigură și alimentarea cu apă a localităților: Călimănești, Căciulata, Brezoi, Dăești. Lungimea totală a conductei Brădișor – Râmnicu Vâlcea este de 44,2 km. din care: Baraj Brădișor – Valea lui Stan de 8,6 km. și Valea lui Stan – Râmnicu Vâlcea 35,6 km.

Apa din lacul de acumulare Brădișor provine din cele două lacuri din amonte: Vidra și Mălaia, precum și din colectarea apelor  Pârâului Păscoaia. Pe traseul Brădișor – Râmnicu Vâlcea, se află stația de la Valea lui Stan, unde apa, este adusă cu presiune prin două conducte, care intră apoi în distribuitor și cele două decantoare radicale cu diametrul de 45 m, în care se face tratarea apei cu lapte de var și clor pentru dezinfecție. Din aceste decantoare apa ajunge în cele opt filtre rapide. Filtrele se spală la două luni, în funcție de depunerile care au loc. Apoi, apa filtrată este condusă în rezervor, după care merge prin conductă la Râmnicu Vâlcea, cu un diametru de 1200 mm, pe o distanță de 35,6 km.