A Afaceri

Veste extraordinară pentru dezvoltarea turismului din Călimănești. Va fi forată încă o sondă geotermală la Seaca

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cozia-Info vă poate informa (în exclusivitate) că au început lucrările pentru forarea unei sonde geotermale în zona Seaca, pe platoul unde se executau tragerile de tir militar până în 1989. Această zonă face parte din U.A.T. Călimănești, este al șaselea cartier al orașului și este situată în partea de S – V, la intrarea pe DN7 dinspre Rm. Vâlcea. Aici se mai află Centrul Expozițional, viitorul stadion și bază sportivă a orașului, trei restaurante cu cazare (Blue River, Europa 15A, Hanul dintre sălcii) și un salon de evenimente cu 1000 de locuri (cel mai mare din județul Vâlcea). 

Cartierul Seaca are în jur de 300 de locuitori, dar deține cea mai întinsă zonă de terenuri încă neintabulate în intravilan ale orașului. Aici se află terenurile agricole ale localnicilor cunoscute sub numele de ”La livezi”. 

De ce sondă geotermală la Seaca?

Cei doi primari care au construit Călimăneștiul modern (Ilie Amuzan și Florinel Constantinescu) au pus mare accent pe dezvoltarea infrastructurii turistice. Sunt accesate în permanență proiecte europene cu țintă de finanțare turistică, dar nu prea mai este teren! La ora actuală zona Călimănești, Căciulata și Cozia sunt supra încărcate în ceea ce privește spațiul pentru devoltarea acestor noi proiecte turistice. În această situație Executivul și-a orientat privirile către noi oportunități, iar una dintre ele este Seaca, cu zecile de hectare de teren care așteaptă să fie inegrate în PUZ-urile atât de așteptate de dezvoltare turistică.

Ca să funcționeze motoarele noilor pensiuni, piscine, therme, hoteluri trebuie creată energia. Motorul care dă viață și pe baza căruia se pot face tot felul de calcule investiționale.

 

Așadar va fi sondă geotermală la Seaca ...

Contractul de finanțare a fost semnat la 01. 08. 2023, are numărul de înregistrare 2287 și se numește: ”Creșterea producției de energie din resurse geotermale prin realizarea capacităților de producție și a rețelelor de transport – distribuție a energiei termice din energia geotermală”. Cod SMIS 2014 + 135235, proiect implementat de UAT Călimănești, Axa prioritară 10. Obiectivul este finanțat prin POIM 2014 – 2020.

Adică toate casele particulare din Seaca, Teaua, probabil Biserica din Deal, A.I.Cuza, Târzâian vor fi alimentate și cu energie geotermală, pentru că Primăria Călimănești a obținut finanțare pentru sondă și pentru rețeaua de distribuție a apei geormale, care va avea un preț la jumătate față de prețul oferit până acum de Geoterm + Primărie. În viitoarea factură nu va mai fi decât Primăria!

 

Au început lucrările ...

Joi 14.09.2023 s-a desfășurat prima ședință (în sistem vodeoconferință) între Primăria Călimănești (beneficiar) și Autoritatea de Management POIM, prin Direcția de Monitorizare Proiecte, cu sediul în București și prin Direcția Regională de Infrastructură Pitești. Scopul întâlnirii a fost o ședință de deschidere pentru prezentarea proiectului și stabilirea modului de lucru.

Primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu a declarat pe această temă: ”Este adevărat că dacă nu aveam în strategia de dezvoltare Aqua Parcul de la Seaca nu făceam investiția cu sonda geotermală de acolo. Dar, te gândești ce poți, cum poți să exploatezi zona mai bine. Asta înseamnă să ai apă fierbinte la 90 grade pe care o distribui în caloriferele oamenilor, ale hotelurilor, după care apa reziduală termic, cu un volum de 10 – 15 litri / secundă (celebrul retur) o vom folosi pentru alte nevoi. Decât să o aruncăm la Olt, la o temperatură de 40 – 50 grade, ne-am gândit să o folosim la piscine într-un Aqua Parc foarte modern. Sonda a fost proiectată acolo pentru dezvoltarea zonei de sud a stațiunii Călimănești – Căciulata. În felul acesta am gândit și baza sportivă, tot în condițiile acestea am depus actele pentru o sală de sport de dimensiuni mari. Totul se realizează după o strategie care a fost gândită și are un calendar de desfășurare. Vreau să țineți cont că pe lângă investițiile primăriei vor apărea investiții private ...”