C Comentarii

Interviu Florinel Constantinescu, primarul orașului Călimănești: „Planurile noastre publice trebuie să ajungă la localnici”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cozia-Info: În urmă cu câteva luni Consiliul Local a adoptat proiectul de  hotărâre privind preluarea definitivă în administrarea orașului Călimănești a celor  două săli de cinematograf de la Regia Autonomă „România Film”. Ba mai mult, această decizie a stat la baza ordonanței 91/2016 a Guvernului. În ce stadiu se află demersul, ce s-a mai întâmplat?

Suntem interesați să ne asumăm în mod direct mijloacele cele mai diverse pentru îmbunătățirea condițiilor de divertisment din stațiunea Călimănești. Nu vedem nimic bun în degradarea sub ochii noștri a unor asemenea capacități. Cele două cinematografe, unul în Călimănești și celălalt în Căciulata pot fi preluate în administrarea noastră și am comunicat acest lucru atât Regiei de film, RADEF, cât și Ministerului culturii. Regia ne-a comunicat un refuz iar Ministerul culturii a tăcut. Le-am notificat încă o dată, acum în baza contenciosului administrativ vom merge în fața judecătorilor dacă altfel nu se poate. Suntem interesați ca stațiunea să-și mărească gradul de atractivitate pentru turiști, cum s-a vaăzut din tot ceea ce am întreprins în ultimii ani. Trăim cu toții din turism, și locuitorii orașului și administrația publică locală, și nu vrem pe teritoriul nostru instituții de divertisment nefuncționale.

Cozia-Info: În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean s-a discutat despre schimbarea locației clinicii de balneofizioterapie din Călimănești la centrul Seaca (unul dintre pavilioane). Executivul de la Călimănești cum vede această intenție? Ce va rămâne în urmă? Actuala clădire care găzduiește clinica va rămâne un mastodont în paragină situat în inima turistică a orașului Călimănești?

Clinica de balneofizioterapie este sub totala autoritate a Consiliului Județean și, așa cum este normal, proprietarul știe și are dreptul să procedeze cum crede de cuviință cu proprietatea sa. În ipoteza mutării ei din actuala locație, credem că va urma o reabilitare a clădirii eliberate, așa cum s-a procedat cu vila Zorilor, aflată în imediata vecinătate. Nu ne îndoim de acest lucru. Dar urmărim cu mare atenție ce se întâmplă cu imobilele de pe teritoriul localității, publice și private, care influențează, desigur, arhitectura generală a stațiunii. Primim anual sute de mii de turiști și avem cu siguranță alte sute de mii de vizitatori care trebuie încântați cu aspectul și cu serviciile acestei stațiuni.

Cozia-Info: Vă rugăm să ne spuneți cum vor fi administrate în viitor fostul hotel Jantea (vila Zorilor) și fosta cantină 2. Ce schimbări s-au făcut acolo, ce intenționează să facă noii proprietari și cum se va schimba zona urbanistic?

Fostul hotel Jantea (vila Zorilor) și fosta cantină sunt proprietăți private. Despre proiectele, planurile de viitor ale proprietarilor, autoritatea publică află numai atunci când este contactată pentru diverse documente și aprobări obligatorii prin lege. De pildă, pentru vila Zorilor, proprietarul a cerut un certificat de urbanism  în vederea obținerii autorizației de construcție pentru rebilitarea clădirii ca hotel.

Orice reabilitare imobiliară nu face decât să îmbunătățească aspectul general al localității. Iar când reabilitarea înseamnă și aducerea unui obiectiv în circuitul turistic, mărirea capacității de găzduire a turiștilor în stațiunea Călimănești, asta nu face decât să ne bucure. Cum spuneam, aici trebuie să ne îndreptăm cu toții în direcția dezvoltării serviciilor pentru turiști români și străini care ne-au ales dintre mii și mii de variante de petrecere a concediilor sau de recăpătare a sănătății șubrezite.

Cozia-Info: La ultima ședință a CL a fost adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism PUZ Seaca. Despre ce este vorba? Acest PUZ va aduce noi construcții în zona respectivă?

Este adevărat, PUZ-ul pentru Seaca a fost aprobat prin Hotărârea 55 din 31 mai 2017. Hotărârea poate fi citită de fiecare dintre cei interesați pe pagina de internet a Primăriei: www.primaria-calimanesti.ro. Cred că este o cale mai bună pentru fiecare să se informeze cu documentul în față. Așa cum știți și din mandatul meu anterior, în care am adoptat documente foarte importante pentru dezvoltarea stațiunii, cum ar fi Strategia de dezvoltare, acestea au fost imediat puse la dispoziția publicului prin acest site. Planurile noastre publice trebuie să ajungă la localnici pentru ca aceștia să-și poată lua deciziile de dezvoltare personală, familială și de afaceri în direcția de dezvoltare generală a stațiunii. Invit pe toată lumea să folosească sursa cea mai directă de informare, documentele în întregul lor conținut.