C Comentarii

Mircea Stănculescu din Călimănești – primul interviu după retragerea din viața politică locală

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Mircea Stănculescu face parte dintre călimăneștenii, care în politică,  nu se lasă copleșiți de cumetria „acriturilor satului”. În activitatea de până acum nu a bătut palma cu nimeni: nici cu băsiștii lui Florinel Constantinescu, nici cu lăcomia buganilor, nici cu „Lupii Magici” de la Rm.Vâlcea, nici cu „stăpânul de scalvi” de la SC Călimănești - Căciulata și nici cu cloaca „social – pupincuristă” construită de comunistul Ion Câlea.

Cât a fost consilier local în CL Călimănești (2008-2012, 2012-2016), Stănculescu și-a tratat cu responsabilitate mandatul. A făcut opoziție, a inițiat proiecte de hotărâri, a arătat unde Executivul face greșeli, a pus presiune pentru rezolvarea problemelor de interes general, a făcut publice tot felul de ”măgării”, etc.

Înaintea alegerilor locale din iunie 2016, după marea săpătură pe care i-a aplicat-o PSD Călimănești, mai exact ”lăcomia buganilor”, Stănculescu s-a retras din viața politică locală întorcându-se la afcerile sale din Spania.

După un an jumătate Mircea Stănculescu răspunde la câteva întrebări pentru Cozia-Info:

 

Cozia-Info: Cum merg afacerile, sunteti stabilit in Spania?

Din fericire pentru noi, tot afacerile peste hotare sunt mai sănătoase. Dacă ar fi să dau și detalii, ar trebui să facem un articol complet cu diverse comparații. Da, m-am reinstalat în Spania, am rezidență în această țară, însă rămân tot un cetațean român. Tara noastră, prin institutiile sale, încă nu a învățat că mediul privat este cel care trebuie sprijinit ... nu hăituit ! Că trebuie să încurajezi investițiile private nu să le respingi sau să fugărești investitorii autohtoni. Că trebuie să le creezi pârghii de finantare, nu să le blochezi conturile la eventuale intarzieri ale plăților. Că trebuie să le acorzi consultanță înainte de a da cu controale pe ei. Că trebuie să le acorzi înlesniri fiscale ca ei să se poată dezvolta. Am întâlnit mulți români care au închis afacerile din țară și s-au retras afară. Aici lucrurile sunt mult mai simple. Fiecare izbândește în funcție de competența sa, de calitatea serviciilor sau a produselor sale, nicidecum prin relații, pupincurism, șpăgi sau așa zisele pile.

Cozia-Info: Vă mai întoarceti in politica locala din Calimanesti? Si daca da, ati stabilit o strategie? La ce partid va orientati, cu cine va ganditi sa colaborati, pe cine ati vrea in mod deosebit sa atrageti langa dvs?

Referitor la o posibila reîntoarcere în politica locală, va pot spune doar că încerc să stau deoparte. Bineînțeles că am învățat că niciodată să nu spui niciodată. Dar în principiu încerc să stau deoparte. Am fost implicat politic și administrativ. Politic am plecat de jos și am urcat în unele funcții care m-au onorat. Administrativ am avut două mandate de consilier local. Dar în ambele situații, am concluzionat că mai avem mult de lucru la mentalitate, la concepție și la rațiune. Este mult de discutat și pe acest capitol. Cât despre un partid cu care simpatizez, pot spune că eu am fost mereu aproape de centru-stânga. Din păcate la Călimănești nu prea se știe de doctrină. Exista PNL care are toată administrația locală în mână și pe ei nu-i interesează decât funcțiile lor și atât, nu politica, nu administrație, există PSD care din păcate este un partid de familie, inchis și securizat sub aceasta formă, tot pentru eventuale avantaje ale unora, și mai există ALDE, reprezentat de un singur consilier local. In aceste condiții este greu să vină cineva din spate cu alt partid chiar și cunoscut. Eu am încercat și nu am reușit. Deci nu am un plan sau o strategie legată de acest subiect. Ceea ce vă pot spune este faptul că încă există oameni care ar putea ocupa funcții politice și administrative locale. Oameni de toată isprava, care chiar ar dori să facă treabă. Numai că așa cum spuneam, condițiile nu sunt agreabile.

Cozia-Info: La Călimănești conducerea este asigurată de către domnul Constantinescu cum comentați activitatea mandatului de până acum al actualului primar?

Cât despre activitatea primarului Constantinescu în acest mandat, nu ași putea spune prea multe, pentru că nu prea am stat prin țară. Nu pot spune ceea ce nu știu! Pot spune doar că de fiecare dată când ajung acasă, la Călimănești, mă întristez când văd că avem aceleași drumuri jalnice, unele dintre ele, chipurile fiind noi, mă întristez când văd că în fața casei mele unde amenajasem un spațiu verde plăcut, se fac lucrări de reparare a conductei de apă, cel puțin o dată pe lună, iar în urma acestor lucrări rămâne ca după război, mă întristez când văd haitele de câini în continuare, deși există o societate însarcinată cu această activitate și se cheltuiesc niște bani, și lista poate continua. Primarul nu-l interesează decât centrul orașului și stațiunea, iar consilierii locali sunt inexistenți. Pentru că dacă ar exista, ar lua măsurile ce se cuvin. Aș vrea să văd și eu, în calitate de cețățean, raportul unui consilier local. De ce nu se prezintă pe site-ul primariei? Unde este transparența pe care o promiteau toți? Câte întâlniri zonale s-au efectuat de către consilieri ? Câte audiențe s-au ținut? Câte proiecte de hotărâri au fost inițiate de către aceștia? Dar atâta timp cât nimeni nu vehgează la respectarea legislației măcar, ce pretenții să avem la mai mult!

Cozia-Info: Despre acuzațiile care i se aduc d-lui Ilie Amuzan? Cum comentați?

Am citit si eu aceste articole. Ideea este ca are si Amuzan partea lui de vină că a acceptat această cloacă. Nu a știut să se impună și să-și construiască o echipă pe cinste. Ar fi avut și cu cine. Făcând excepție de mine. Dar am impresia că nici măcar nu a vrut să iasă primar. Cât despre restul turmei, cred că nici măcar nu are rost să pierdem timpul în comentarii.