I Interviu

Florinel Constantinescu – interviu 2019: „Cresc veniturile localității ...”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cozia-Info: Cum a fost anul, 2018? Cum se încheie el?

Pentru toată lumea a fost un an al Centenarului. Sunt 100 de ani, nu de la înfăptuirea statului România, ci de la dimensionarea lui corectă, prin unirea tuturor teritoriilor locuite de români. Sunt 100 de ani pe care, ca popor, am ținut să îi marcăm, poate nu atât de festiv cât s-ar fi cuvenit, dar cu încredere într-un viitor mai puțin tulbure și mai responsabil decât cel anterior. Am marcat și noi acest eveniment. Am fost mai întâi la Alba-Iulia într-o delegație destul de numeroasă, în întimpinarea zilei de 1 decembrie. Apoi, mai aproape de ziua Marii Uniri, am avut un eveniment public la Monumentul Eroilor din Jiblea Veche și am participat în Parcul Central la spectacolul dat de elevii Școlii gimnaziale și ai Liceului tehnologic de turism din Călimănești. Atât despre Centenar. Spectacolele locale au continuat însă cu cele de întâmpinare a lui Moș Crăciun, în Parcul Central, în peisajul de basm oferit de ornamentarea cu lumini de sărbători, pe care am făcut-o chiar noi, dar și cu contribuția substanțială a naturii, care ne-a oferit o ninsoare de vis. La spectacol au contribui artiștii de la Corul Euphonia al Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, copii de la grădinițe și elevii școlilor din Călimănești împreună cu părinții lor.

Cozia-Info: Cu siguranță ați făcut un bilanț a ceea ce ați reușit din ceea ce v-ați propus pentru anul care tocmai s-a încheiat. Cum a fost acest an?

Știți foarte bine că venim încă din mandatul trecut cu proiecte și cu acțiuni de modernizare a stațiunii Călimănești. În urmă cu câțiva ani, am reușit să definitivăm o Strategie de dezvoltarea a orașului, care a devenit planul pe termen mediu și lung după care ne orientăm în tot ceea ce facem. În acest cadru, acționăm pentru dezvoltare și modenizare prin proiecte de investiții cu finanțare europeană în cadrul Programului operațional 2014-2020, cum sunt: modernizare străzi (asfaltare, amenajare trotuare, execuție rigole de preluare a apei pluviale), construire-reabilitare zonă verde Poiana lui Căliman, creșterea eficienței energetice începând cu clădirea Primăriei și continuând cu Grădinița cu orar prelungit, Școala gimnazială Jiblea Veche; dezvoltarea și creșterea eficienței iluminatului public și, în general, investiții în infrastructura urbană a orașului Călimănești. Trebuie înțeles că aceste acțiuni și proiecte au ca principale două obiective, modernizarea vieții pentru locuitorii orașului și creșterea atractivității turistice a stațiunii pentru mărirea substanțială, de la an la an, a numărului de turiști români și străini care poposesc aici. Am construit și dat în folosință o grădiniță cu program normal, cu spațiu și dotări moderne, pe care orașul nostru o aștepta de peste 100 de ani conform spuselor directoarelor acestei grădinițe.

Cozia-Info: Nu vi se pare destul de obișnuit ca o Primărie să se mândrească cu diverse lucrări făcute în localitate? Poate ar fi potrivit alt discurs?

Este adevărat: toată lumea vorbește de lucrări de modernizare, dar este o dorință comună a administrației de oriunde din lume să modernizeze condițiile de viață ale locuitorilor și să contribuie la condițiile de lucru ale întreprinderilor care asigură creșterea economică. Noi nu le neglijăm nici pe unele nici pe altele, și poate în acest fel suntem diferiți de alte administrații. În plus, ne facem timp și alocăm resurse și pentru creșterea culturală a localității noastre. Vă rog să nu uitați că suntem localitatea care reușește să țină în funcțiune de foarte mulți ani o tabără de creație plastică, una de creație teatrală și un festival de folclor și că numai în anul care se încheie am contribuit la apariția unor cărți cu conținut istoric local și regional foarte important. Una dintre cărți este dedicată celor 50 de ani de funcționare a Festivalului Cântecele Oltului și am fost să o lansăm la Alba Iulia, în cadrul sărbătoririi Centenarului național. Încercăm, și deseori reușim, să nu fim o primărie oarecare. Suntem Primăria stațiunii balneo-climaterice Călimănești - Căciulata și cred că facem acest lucru cu foarte multă personalitate.

Cozia-Info:Cum arată anul 2019 din perspectiva Primăriei locale?

Sunt printre primii care vede noul an pentru că pot citi primul schița de buget local a anului următor. Suntem cu toții ceva mai optimiști. Pentru toate intervențiile de modernizare a localității, pentru îmbunătățirea vieții oamenilor, pentru condiții mai bune de afaceri și pentru creșterea culturală a localității este nevoie de bani. Cresc veniturile localității, sursele regionale, naționale și europene ne pot asigura finanțările de care avem nevoie pentru dezvoltare. Nu sunt îngrijorat în această privință. Oamenii înșiși, locuitorii stațiunii, par să-și fi recăpătat în acești ani încrederea că acest oraș poate crește din nou. Văd împreună cu ei acest lucru din creșterea fără precedent istoric a numărului de turiști care folosesc serviciile noastre pentru turismul balnear, de agrement și religios pe care îl practică românii și străinii veniți în regiune. Încrederea oamenilor în prezent și în viitor este, probabil, cea mai mare victorie a administrației noastre. 2019 poate să înceapă sub auspicii bune, așadar. Banii și încrederea pot înfăptui tot ceea ce ne propunem pentru viitor. Dacă îmi permiteți, am să mulțumesc în încheiere tuturor celor care fac parte din familia mare a stațiunii Călimănește, locuitorilor și oamenilor de afaceri, copiilor, tinerilor, adulților și bătrânilor care contribuie fiecare în felul său la ceea ce suntem cu toții astăzi: o familie unită, încrezătoare în viitorul său. La mulți ani!