P Politică

Primăria Călimănești a rezolvat problema inundațiilor din zona DN 7 - Căciulata

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Ridicarea nivelului de apă al barajului artificial Călimănești nu a mai permis deversarea tuturor pâraielor direct în râul Olt. În acest caz constructorul (în anul 1980) a realizat paralel cu faleza un dren de adâncime format din tuburi de beton, cu diametru de 2000, care colectează aceste pâraie și le deversează în râul Olt după barajul Călimănești unde diferența de nivel coboară cu peste 15 metri. Canalele pornesc din Căciulata (zona fostei clădiri a FISC-ului). Drenul respectiv aparține astăzi societății comerciale Hidroelectrica SA. Paralel cu acesta mai există canalul de scurgere pluvială (diametru de 600), administrat de către SC APAVIL SA.

Peste 35 ani nu s-a intervenit în aceste canale, de-a lungul timpului au fost aduse de către pâraie aluviuni care au produs blocaje în vărase stopând scurgerea care venea mult mai lent. Aici sunt deversate pârâul Fulga, Glodului (zona polție), pârâul de la izvorul 8 (Cinema Oltul), zona Căciulata – Poiana lui Căliman. Colmatarea a redus gradul de funționare al canalelor până la un nivel de 20%, construind în stațiunea Călimănești – Căciulata trei zone de inundații permante: zona centrală (pârâul Fulga), zona cinematografului Oltul și zona Căciulata (Poiana lui Căliman).

La începutul acestui an, primarul orașului Călimănești a convocat un grup de lucru alcătuit din factorii de răspundere ai acestor activități de concesionare pe raza orașului Călimănești (APAVIL, Hidroelectrica) și s-a hotărât să se înceapă o lucrare de anvergură care să decolmateze și elibereze canalele.

APAVIL deja a finalizat partea lor de lucrare, urmând să mai inetrvină de-a lungul timpului acolo unde vor mai constata blocaje, iar Hidroelectrica încă lucrează pe canalul lor, care reprezintă o muncă destul de laborioasă. Totul se execută manual, au de înfruntat apa caldă (returul geotermalei) care creează temeperaturi ridicate.