P Politică

Costel Cristian Popa, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) a strâns 10 „porunci” ale vâlcenilor și le-a transformat în program electoral

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Fonduri europene de milioane de euro, proiecte SF și promisiuni electorale la indigo sunt doar o parte din mesajele pe care le transmit candidații la posturile de primari și de consilieri locali din județul Vâlcea. Niciunul dintre aceștia nu a întrebat însă, vâlcenii de ce au nevoie și ce își doresc cu adevărat. Reprezentantul diasporei, umanistul Costel Cristian Popa a făcut exact acest lucru, înainte de a-și depune candidatura pentru Consiliul Județean Vâlcea, din partea PPU (social-liberal)  și a inclus doleanțele oamenilor în programul său electoral.

„Oamenii au probleme și nemulțumiri față de situațiile obișnuite, de zi cu zi, dar toată lumea le promite proiecte greu de realizat și obiective care nu îi ajută cu nimic. Toți mi-au spus acest lucru, în timpul deplasărilor pe care le-am făcut în ultima perioadă, pentru strângerea semnăturilor de susținere a candidaturii pentru Consiliul Județean Vâlcea, din partea Partidului Puterii Umaniste (social-liberal). Dacă ei de asta au nevoie, asta trebuie făcut pentru ei! În urrmă cu sute de ani, când un conducător voia să construiască un drum, lăsa întâi oamenii să facă potecă pe acolo pe unde le era mai la îndemnă să meargă și abia apoi tasau drumul. Acum facem drumuri ocolite și ne supărăm când locuitorii orașului fac cărare prin iarbă, pentru că cea mai apropiată alee este la câteva sute de metri”, a declarat Costel Cristian Popa, vâlceanul ieșit din rândurile diasporei, pentru a încerca să fie schimbarea care să determine cât mai mulți români să revină acasă, alături de familiile lor.

După discuțiile cu vâlcenii, umanistul a făcut o listă cu 10 „porunci”, numai bune ca teme de lucru pentru echipele care vor conduce primările și consiliile din unitățile administrativ teritoriale din Județul Vâlcea:

  1. Mai mulți producători locali în piețele agroalimentare - Oamenii se plâng că în piețele din orașe sunt mai mulți intermediari și mai puțini producători locali, iar acest lucru mărește artificial prețul legumelor, fructelor și produselor alimentare.
  2. Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân - Situația este gravă în mai multe orașe din județul Vâlcea, unde oamenii se tem să iasă din casă, după lăsarea întunericului, ca să nu fie atacați de câini, iar acest lucru trebuie să înceteze, prin programe de protecție a animalelor.
  3. Montarea capacelor de canal la nivelul asfaltului - Sunt orașe în care capacele de canal au rămas chiar și cu 20 de centimetri mai jos decât covorul asfaltic, fiind adevărate capcane pentru șoferii care nu reușesc să le evite. Situația trebuie remediată!
  4. Reducerea numărului de angajați din cadrul primăriilor - Vâlcenii se plâng că sunt prea mulți funcționari care plimbă hârtii prin primării și spun că sunt administrații de orașe mici, care au mai mulți angajați decât Primăria Râmnicu Vâlcea.
  5. Schimbarea imaginii blocurilor de locuințe - În orașele vâlcene sunt prea multe blocuri care arată ca după bombardament, având mai degrabă aspect de ghetouri, decât de imobile europene de locuit. Oamenii spun că primăriile ar trebui să acceseze fonduri pentru anveloparea blocurilor, așa cum au făcut administrațiile marilor orașe și să îi ajute să aibă locuințe mai călduroase și mai frumoase.
  6. Acces la servicii medicale decontate de stat - Localități mici, dar și orașe sau municipii se confruntă cu lipsa aparaturii medicale pentru investigații de bază, dar și cu lipsa medicilor în policlinicile de stat. Zeci de sate și orașe întregi depind de serviciile medicale private aflate uneori chiar și la zeci de kilometri distanță, cu toate că au plătit toată viața asigurări de sănătate și au dreptul la analize și investigații decontate de stat.
  7. Deschiderea tuturor capelelor din cadrul cimitirelor vâlcene - Chiar dacă pare greu de crezut, în condițiile în care legea nu permite ținerea unei persoane decedate acasă, există cimitire care țin capela sub cheie și chiar au transformat-o în depozit de lemne, pe motiv că… nu este dotată cu aer condiționat.
  8. Acces la pașapoarte prin intermediul secțiilor locale de poliție – Pentru obținerea documentelor de călătorie, vâlcenii au de parcurs zeci de kilometri până în Râmnicu Vâlcea, singurul loc unde pot solicita eliberarea unui pașaport. În aceste condiții, mulți preferă să renunțe la ideea plecării într-un stat non UE. Oamenii vor să poată depune cereerile pentru aceste documente în cadrul secțiilor de poliție din localitățile lor, iar autoritățile trebuie să facă demersuri pentru ca acest lucru să fie posibil.
  9. Marcaje rutiere reflectorizante și lumină solară pe drumurile publice – Vâlcenii sunt de părere că problema iluminatului nocturn pe drumurile publice poate fi rezolvată cu ajutorul marcajelor rutiere reflectorizante și prin montarea de instalații solare. În acest fel banii cheltuiți lunar pe iluminatul stradal pot fi utilizați pentru alte proiecte dedicate comunităților locale.
  10. Readucerea la viață a Vâlcii turistice – Pentru că întreg județul este o comoară turistică, dar prea puțină lume vorbește despre asta, vâlcenii sunt de părere că activarea unor programe eficiente de promovare turistică, ar putea fi gura de oxygen de care comunitatea oamenilor de la sate are nevoie, pentru a putea face cunoscute tradițiile și meșteșugurile vâlcene, dar și opitalitatea locală sau mâncărurile specifice zonei.