Cu ocazia Zilelor Călimăneștiului (18 – 20 mai), anual este lansată o carte publicistică cu numele: ”Călimănești și oameni ai săi”. Devenită o tradiție scriitoarea călimăneșteană Fenia Driva a lansat ediția îmbogățită Vieți și Destine.
Prin creionarea anumitor personalități din carte, arată contribuțiile fiecăruia pentru prezent, viitor dar și pentru posteritate. Cartea reușește să pătrundă dincolo de o viață cunoscută la vedere. Se pătrunde în intimitate, acolo unde mai puțini oameni reușesc să cunoască ceea ce a făcut cel prezentat.
Spre deosebire de celelalte cărți unde prezentarea personajelor era, oarecum, eligibilă. De data aceasta se prezintă într-o formă inedită, în care, prin modul de a concretiza și de a creiona fiecare pesonaj vedem o altă viață în personajul respectiv. Viața necunoscută a acestor oameni modești, care niciodată nu au făcut zgomot prin ceea ce au realizat, este readusă în față, în prim planul contemporanului. Lucrarea aceasta prezintă atât realizări, dar și momente din viața intimă pe care nu o cunoaștem, care și-a pus amprenta asupra evoluției profesionale a persoanjului prezentat sub aspect pozitiv. Sunt lucruri creionate aici prin aprobarea unora dintre subiecți, prin memorialistica respectivă, dar și prin documentarea pe care autoarea o realizează din scrierile sau din documentele de arhivă.
În sfârșit, paralel cu această prezentare a personalităților cartea reușește să sesizeze admirabil și aspectul istoric al localității. Prezentând multe informații legate de momentele economice, sociale și politice derulate de-a lungul vremii. Această monografie se reliefează ca o personalitate în comunitatea Călimăneștiului, dar și în contextul județului, pentru că apare cu lucruri inedite. Povestea personalităților naționale născute la Călimănești este foarte interesantă, cum sunt interesante și relatările despre personalitățile care au venit și au vizitat Călimăneștiul.
După cum notează autoarea: „Cele peste 100 de ”nume – personaje” care apar în volum se destăinuie într-un fel sau altul, și ce amintiri frumoase despre părinți, despre învățătorii și profesorii lor, despre locurile copilăriei, iar cei care au plecat dintre noi familia rămasă mi-a fost de mare ajutor și pentru asta le mulțumesc. Cei care am venit din altă parte, și am rămas aici (cum este și cazul meu și al altora), nu am făcut altceva decât să iubim aceste locuri, să clădim și noi în felul nostru, eu bunăoară prin cărțile mele despre Călimănești, mai scot la lumină câte una, câte alta, iar ele știu că rămân!” (Fenia Driva – autoarea cărții).