S Social

Interese de ”demolare” a imaginii Protecției Sociale din Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În data de 28 ianuarie 2020 a fost postat în mediul on-line un mesaj prin care era prezentată o familie din Jiblea Veche – Călimănești, iar autorul făcea apel public de ajutorare a acestei familii, inducând ideea că autoritățile locale și locuitorii orașului Călimănești privesc cu nepăsare faptul că lângă ei niște oameni suferă din cauza sărăciei. Textul este următorul: „Doi copii din Jiblea Veche au rămas în grija bunicii după ce mama lor a decedat anul trecut. Băieții au 18 și 7 ani și bunica lor de 78 ani fac eforturi mari să reziste la problemele zilnice. Băiatul cel mare, Ionuț, este elev la liceul din Călimănești și muncește cu ziua să-și întrețină bunica și fratele. În urma discuției cu el am observat că s-a maturizat frumos și este responsabil. Îl puteți contacta la telefon (...) Fiți oameni!”

Postarea este făcută de Eusebiu Predonescu (îmbrăcat în uniformă MAI) care a realizat, de altfel, și o anchetă socială la casa bătrânei de 78 de ani. Aceasta a fost chestionată, au fost realizate fotografii (din interiorul locuinței), fotografii cu minori și postate în mediul public on-line cu sau fără acordul familiei.

Călimăneștenii care nu cunosc situația au privit cu îngrijorare, alții au ripostat și au fost chiar mirați că această familie (ajutată, luată în evidență de autorități)  face din situația lor un scop în sine sau altcineva urmărește să denatureze lucrurile!

 

Ce spune Primăria?

Daniela Herțoiu consilier superior compartimentul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Călimănești: „Cunoștem cazul foarte bine, de când a decedat fiica lui tanti Ioana Arț, în august 2018. Imediat am luat act pentru că cei doi copii minori au rămas fără reprezentant legal. Am făcut toate demersurile, iar copiii sunt dați în plasament lui tanti Ioana (bunica lor) care este reprezentantul legal cu acte în regulă. Familia se află sub atenția noastră strictă. Ei au fost ajutați, nu numai de sărbătorile de peste an, prin ofertele noastre de pachete. Au primit lemne de foc, au fost introduși în programul derulat de Primăria Călimănești ”Servicii Integrate de Sănătate. Trai, Educație”. Copilul cel mic beneficiază de programul after – scool unde își face temele pentru a doua zi cu profesori specializați, primește o masă caldă zilnic, plus o subvenție de 900 lei/an școlar pentru bună frgvență.

În altă ordine de idei, toți călimăneștenii noștri care au venit la Asistența Socială și ne-au cerut să le oferim cazuri pentru ajutorare, au fost îndrumați și către acestă familie. Tanti Ioana și cei doi copii au primit, mai mereu alimente, copiii au fost îmbrăcați din cap până în picioare cu haine noi.

Ne-am mirat și noi când a apărut pe facebook acea postare, iar în cursul dimineții am luat legătura cu tanti Ioana care ne-a spus că a venit un polițist acasă la ea, a făcut fotografii, etc. Nu știm ce a urmărit respectivul domn, dar important este de reținut că Primăria Călimănești se implică în toate cazurile de asistență socială pe care le tratează cu maximă seriozitate.”

 

Va fi reabilitată și casa acestora

Jurist Ion Scârlea, Primăria Călimănești, responsabil îmbunătățire condiții de locuit în cadrul proiectului ”Servicii Integrate de Sănătate, Trai, Educație”: „În cadrul acestui proiect, derulat de Primăria Călimănești, ne-am deplasat la fața locului, am întocmit un chestionar tipizat în care am identificat nevoile de bază, principalele priorități în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de locuit, respectiv (reparare acoperiș, alte reparații) în limita banilor care sunt disponibili. Deja devizul de lucrări este întocmit, urmând ca lucrările să fie executate în momentul în care se vor atribui prin licitație publică. La ora actuală proiectul a fost suspendat pentru trei luni de zile. Vă pot spune că Primăria Călimănești cunoște speța și chiar s-au făcut multe lucruri pentru această familie din puctul de vedere al posibilităților legale care stau la dispoziția noastră.”

 

În concluzie ...

Oamenii din Călimănești, alături de Executivul acestui oraș au organizat foarte corect și aplicat relația de asistență socială printre membrii comunității. În curând va fi inaugurat Centrul pentru bătrâni de la Jiblea Veche (sub coordonarea Serviciului de Asistență Socială Călimănești), toate cazurile de sărăcie și excluziune socială au fost cuprinse într-un program de măsuri integrate de educație, ocupare, anteprenoriat, susținerea dezvoltării și furnizării de servicii sociale/medicale/socio-medicale, îmbunătățire a condițiilor de locuit, combaterea discriminării și promovării multiculturalismului. Acest program se derulează din data de 07.02.2018, iar valoarea finanțării obținută de la Uniunea Europeană este de 2.800.000 euro. În luna decembrie 2019 a fost inaugurat Clubul Seniorilor, iar în ceea ce privește acțiunile și finanțările pe direcție socială, orașul Călimănești este printre primele localități ale județului Vâlcea.