S Sport

Marian Deaconescu fotbalistul generației de aur vâlcene: ”Am peste 100 de meciuri la celebra Chimia Rm.Vâlcea!”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Marian Deaconescu este unul dintre fotbaliștii și, mai târziu, antrenorii cei mai reprezentativi ai sportului vâlcean. Președintele Comisiei de Juniori din cadrul AJF Vâlcea, de doi ani și jumătate antrenează echipa de fotbal Flacăra Horezu (Liga a-III-a) alături de antrenorul Adi Popa, cel care se ocupă în special de echipă, iar în paralel și alte grupuri de copii și juniori. ,,Am câteva grupe de copii, și un club privat ,,Viitorul Băbeni" împreună cu Eugen Roșu, unde alături de alți antrenori pregătim copii născuți de la 2006 până la 2014.”

 

 

Cozia-Info: Sunt mai greu de antrenat copiii decât fotbaliștii maturi?

,,Greu este și la adulți și la copii, dar cel mai greu este la copiii cu vârste mici de 5-6 ani, pentru că trebuie să-i înveți abecedarul fotbalului: preluarea, pasul, lucrurile elementare. Acum  în perioada aceasta cu pandemia a fost foarte greu,  deoarece  după 15 martie nu am avut voie să facem antrenante, după ne-a dat voie să facem cu 10 copii,  dar e greu fără meciuri, unii părinți sunt mai reticenți, cărora le este teamă să-i trimită, dar sunt și copii care n-au teamă. Fără competiții este greu să atragem copii, unii dintre ei renunțând la acest sport. Avem turnee în nordul și sudul Franței,  în aprilie, mai și iunie,  trei turnee la care participăm de 15 ani de zile, am vrut să mergem și anul acesta, dar nu s-a mai putut.”

Cozia-Info: Ce măsuri veți întreprinde pentru a îmbunătăți calitățile generale ale jucătorilor dv.?

,,În primul rând, asta ține de fiecare copil, adică trebuie să aibă ambiție, să vină la antrenament de drag, să muncească mult, deoarece munca combate talentul. Degeaba ești talentat dacă nu muncești, cine muncește mult poate să ajungă fotbalist. Obiectivul la copii, juniori  este în primul rând să crești  copiii,  să i duci la echipe mai sus, ăsta este obiectivul unui antrenor  de copii și juniori.”

Coleg cu ,,regele”Hagi

,, Prima dată am început fotbalul la Băbeni de la vârsta de 13 ani, după aceea era o echipă Chimia Rm.Vâlcea care era în liga I și am jucat vreo 7 ani, am peste 100 de meciuri în liga I, în prima divizie  a țării,  cum e acum liga I, era divizia A înainte, multe goluri marcate, am fost și în lotul național de juniori, coleg cu Hagi,  În 1982  am fost la un turneu  în Coreea de Nord , apoi antrenoratul mi l-am început chiar când eram jucător în Băbeni. Ultima perioadă de promovare a echipei din Băbeni, eu am avut-o aici ca antrenor și jucător în 1988, și în rest la copii și juniori; la Horezu, Oltchim la seniori, deci am mers în paralel.”

Cozia-Info: Credeți că fotbalul ar putea reveni la normal, la nivel județean pe viitor?

„Sper că în luna martie, dacă se începe vaccinarea în țară în luna februarie, sper că în luna martie chiar cu teste, adică măcar la echipele  de superligă și liga a-IV-a să reușim să dăm drumul la campionate, fiindcă e greu, era plăcerea oamenilor din orice localitate cât de mică ... știau că sâmbăta și duminica trebuie să meargă la meci, dar eu zic că din martie putem să-i dăm drumul.”