S Sport

Rareș Toader, printre cei 104 sportivi care vor reprezenta România la Tokyo.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În perioada 23 iulie – 8 august, se va da startul într-o nouă ediție a Jocurilor Olimpice de vară,  care se vor desfășura la Tokyo. Competiția din Japonia trebuia să aibă loc vara trecută, dar a fost amânată din pricina pandemiei de COVID-19,  organizatorii au decis ca aceasta să poarte în titulatură tot anul 2020. Mii de sportivi, jurnaliști și voluntari  vor avea bucuria de a fi prezenți la acest eveniment. Din păcate, suporterii nu vor putea fi în tribune din cauza pandemiei.

La ediția a 32- a a Olimpiadei, România va fi reprezentată de 104 sportivi. Printre sportivii care au făcut deplasarea la Tokyo se va număra și un atlet din Vâlcea, Rareș Toader, atletul specializat pe aruncarea greutății. Acesta are mari șanse să obțină o medalie în Japonia, având în vedere că și-a adjudecat biletele pentru Asia după ce a realizat un nou record național de seniori (21, 29 de metri), care îl poziționează în Top 10 la nivel mondial.

Aruncarea greutății

Greutatea, care este o minge de metal (de 7,26 kg pentru bărbați și de 4 kg pentru femei), este aruncată cu o mână. Scopul este de a o arunca cât mai mult posibil dintr-un cerc cu diametrul de 2,13 metri, care are o bordură curbată de 10 centimetri înălțime în față.

Pentru ca aruncarea să fie măsurată, execuția nu trebuie să scadă sub linia umărului sportivului în nici un stadiu al încercării, iar mingea de metal trebuie să aterizeze în interiorul unui sector desemnat de 35 de grade. În timpul execuției, sportivul nu trebuie să atingă partea superioară a bordurii sau să părăsească cercul înainte ca mingea să aterizeze. Ieșirea are loc numai prin  jumătatea din spate a cercului.

Atleții vor arunca de obicei de patru sau șase ori într-o competiție. În caz de egalitate, câștigător va fi atletul cu următoarea cea mai lungă aruncare.