A Administrație

Un recensământ al populației făcut greșit riscă să aducă probleme în comuna Dăești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Prima fază a recensământului populației (15 martie – 15 mai) se află în plină desfășurare și în comuna Dăești. Primăria a organizat două centre de autorecenzare în punctele Fedeleșoiu – căminul cultural și satul Dăești – cabinetul medical. Urmând ca din 16 – 17 iulie colectarea datelor de către recenzori să se realizeze față în față.

Viceprimarul Ștefan Călin a declarat pentru Cozia-Info: ”Părerile sunt împărțite în comuna noastră, unii au înțeles necesitatea acestui referendum alții au tot felul de rezerve. Noi susținem informarea și mobilizarea în jurul acestui eveniment și căutăm să desemnăm oamenii instruiți pentru acest lucru ca să cuprindă foarte bine ideea de recensământ. Trebuie trecute toate persoanele și cei care nu sunt în țară, dar au domiciliul aici, pentru că altfel ne pomenim din 3100 locuitori, cât suntem, că ieșim 2500.”

 

Scăderea populației aduce probleme pentru comună

Comuna Dăești are în prezent 3100 de locuitori. O scădere a numărului acestora, sub 3000 ar afecta localitatea. S-ar pierde posibilitatea accesării fondurilor europene (numărul de locuitori este determinant în acordarea punctajelor de eligibilitate). Sub 2500 locuitori nu se pot accesa proiecte europene decât în asociere cu alt UAT. Ar scădea numărul de consilieri în Consiliul Local Dăești, în prezent sunt 13 consilieri. Ar scădea și grila de salarizare a funcționarilor publici. Iar, o comună cu puțini locuitori este privită cu mai puțin interes și în ceea ce privește investițiile. Recensământul va stabili cu exactitate populația și numărul de gospodării din comună.

Ștefan Călin a mai spus: ”Cu această ocazie vom vedea și noi câte gospodării avem în realitate înscrise în fila de Registru Agricol și câte sunt în aer, după care să găsim o soluție pentru intrarea în legalitate a acestor situații. Vom încerca să-i ajutăm pe oameni pentru că sunt multe construcții moștenite din tată – fiu care nu dețin niciun fel de act și care nu pot fi nici vândute, nici moștenite. Avem situațiile orășenilor care se mută în comuna noastră. Aceștia sunt foarte corecți și respectă toate normele. Construiesc numai cu autorizație, avize și documente în regulă. Este păcat că nu doresc să-și stabilească și pe acte domiciliul în Dăești, ne-ar ajuta foarte mult să accesăm proiecte europene de care și dumnealor s-ar bucura!”