D Dezvaluiri

UAT Călimănești a pierdut retrocedarea celor două cinematografe „Oltul” și „Cozia”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

La sfârșitul anului 2016 a fost emisă ordonanța de Guvern, 91/2016 care prevedea că în termen de 60 de zile toate unitățile administrativ teritoriale care au pe raza lor active ale Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „România Film” să le preia în administrare definitivă. Stațiunea Călimănești – Căciulata deține cinematografe. Este vorba despre sala Cozia cu 266 de locuri din str.Calea lui Traian, nr.782 şi sala Oltul cu 281 de locuri din str.Calea lui Traian, nr.698, plus dependințe (foaier 100 mp, sală caserie, sală proiecție, toalete, etc.).

Pentru aducerea celor două săli de cinematograf Primăria Călimănești a făcut decât o cerere cum că este de acord cu ordonanța 91/decembrie 2016 și a exprimat dorința de a prealua aceste obiective. Ordonanța nu a fost decât un foc de paie care a pus UAT Călimănești pe jar după care a lăsat lucrurile încurcate.  La zece luni de la emiterea acesteia Parlamentul s-a răzgândit și vă putem spune că cele două cinematografe nu se mai întorc la Călimănești.

Florinel Constantinescu: „Știu că în anexa hotărârii respective sunt cuprinse cele două cinematografe de la Călimănești, știu că în 2016 a apărut o repunere în termen a ordonanței respective printr-o altă ordonanță și noi am făcut toate demersurile pentru a le prelua. Am primit, în schimb, refuzul Regiei de film cum că nu fac parte din patrimoniul public al statului și că fac parte din patrimoniul Regiei ceea ce este o mare greșeală! Regiile au active în administrare nu în proprietate. Am făcut demersuri conform Ordonanței către Ministerul Culturii. În momentul în care nu am primit de la minister nimic am vrut să-i dăm în judecată, dar între timp ordonanța respectivă a ajuns în Parlament, care nu a transformat-o în Lege, a respins-o. După asta am impresia, că a fost declarată și neconstituțională! Dar cu toate acestea noi am mers mai departe și am declanșat o acțiune de repunere în posesie.”


Cinematografele urmau să fie concesionate către Nicolae Petre de la SC Călimănești – Căciulata

A fost un moment în care Florinel Constantinescu chiar a crezut că aceste săli de cinematograf vor trece în administrarea orașului Călimănești, și cum este normal îți faci planul cu ele, stabilești ce urmează pentru acestea. După discuțiile din culise ... a ieșit în presă și a declarat: „Poate găsim pe cineva să le concesioneze! Știu că au fost oameni care s-au interesat de lucrul acesta și atunci cheltuiala o fac ei. Sălile acestea le văd ca pe săli de ședințe, săli mari cu toate utilitățile care pot deservi necesitățile hotelurilor din jur care au capacități mici pentru săli de conferințe. Sunt întâlniri care depășesc 4 – 500 de oameni și sala respectivă ar putea să fie folosită pentru aceste manifestări.”