D Dezvaluiri

Florinel Constantinescu – groparul culturii din orașul Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În anul 2012 Florinel Constantinescu a câștigat alegerile la Călimănești. Campania electorală nu a fost o competiție politică, a fost un cutremur la nivelul localității, fiind sădită ura între călimăneșteni, instigați cu tot felul de acuzații și scenarii. Constantinescu nu a câștigat cu tematici legate de proiecte și soluții concrete, a câștigat pe administrarea negativă a fostului primar Ilie Amuzan: „hoț, bandit, a furat! Nu sunt bune proiectele, nu e bun nimic!”.

Ca atare, a schimbat tot ce era bun sau rău și și-a adus oamnenii considerați din tabăra PDL. Nucleul de organizare al Taberelor de pictură și teatru, nucleul de promovare al evenimentelor locale a fost schimbat, Fenia Driva înlocuită cu Gheorghe Dican de la Rm.Vâlcea, secondat în umbră de „nevestele” angajate la Centrul Multifuncțional și de ziaristul Petre Tănăsoaica de la Viața Vâlcii. Ziarul local Cozia-Info a fost trecut pe linie moartă și înlocuit cu Viața Vâlcii și alte ziare (considerate în interesul primarului) care primesc finanțare din banii bugetului local „în secret”. Primăria Călimănești nu dorește să comunice public contractele, pentru că sunt „secrete”! Tot de la Viața Vâlcii este angajată pe post de consilier personal al primarului Florinel Constantinescu ziarista Gabriela Bercea (4000 lei / lunar). Această domnișoară are datoria (printre altele) să conspecteze din lucrările scrise despre Călimănești de către publicista Fenia Driva și dr. Gheorghe Mămularu și alți călimăneșteni care activează în cele două forumuri culturale locale. Aceste forumuri nu sunt ajutate cu nimic, oamenii care contribuie efectiv la cultura locală sunt excluși din activitățile care-i reprezintă. Dacă cer sponsorizare, spre exemplu – 500 lei într-un an, pentru o inițiativă culturală, li se spune  că nu sunt bani! În schimb salariul domnișoarei, recomandată de Petre Tănăsoaica, este de 50.000 lei / anual!

Cultura la nivelul orașului Călimănești - Căciulata este administrată de către Primăria orașului, în speță, primarul Florinel Constantinescu care este ordonatorul de credite al acestei Unități Administrativ Teritoriale. În anul 2012, când a câștigat alegerile, Constantinescu a găsit aici un nucleu cultural susținut din interior, de către oamenii din localitate sau fii acestuia (ex. Florin Zamfirescu, Maria Vulcu-Greco, etc.) care ținteau o deschidere peste vârfurile celor mai mari orașe din România. Evenimentele culturale și proiectele locale pe acestă temă erau gândite și realizate și cu implicarea altor instituții din localitate. (ex. Ziarul local Cozia-Info, Mănăstirea Cozia, etc.). Ilie Amuzan construise o formulă integrată care a generat apogeul exprimării culturale călimăneștene. A fost realizat un nucleu destul de pretențios, cu niște șabloane impuse de prezența oamenilor cu cărți de vizită semnificative prezenți aici. Lucrurile erau privite cu seriozitate, iar tinerii sau talentele recrutate primeau o rampă de lansare foarte serioasă. Loredana Talpoș, tânăr talent călimăneștean a fost lansată de această tabără ajungând să fie invitată de marele artist plastic Pablo Campana alături de care a pictat în Andora. Având-o alături pe Fenia Driva și Maria Vulcu-Greco, lucrările tinerei Loredana au ajuns în expoziții la Paris, București și alte țări.

Cultura locală din Călimănești nu a murit, numai că domnul primar Constantinescu a încredințat această treabă altor persoane. Nevasta ”lu Gavrilă de la Centrul Multifuncțional, Maria Dumitrescu – fata cu afișele din campania PDL angajată la Centrul Multifuncțional, simpaticului domn Gigi Dican care mai are încă 84 de localități, mai are Galeriile plastice de la Rm.Vâlcea și mai are și Școala de Pictură pe care vrea să o înființeze!