D Dezvaluiri

Călimănești – Cultura locală distrusă de „șmecherii de la Rm.Vâlcea” fără legătură cu acest oraș!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cultura locală din stațiunea Călimănești – Căciulata a cunoscut în anii 2004 – 2012 prima organizare eficientă, bazată pe coordonarea evenimentelor prin implicarea cetățenilor din Călimănești. Primarul de atunci, Ilie Amuzan a considerat că cea mai bună construcție a manifestărilor locale o realizezi cu oamenii din localitate (dacă îi ai!), oferind în felul acesta și o șansă de exprimare a celor născuți și crescuți în locul cu „un Olt de aminitiri”! Prin această decizie au fost excluse cercurile obosite și ruginite de la Rm.Vâlcea, gen Uniunea Artiștilor Plastici, pe care le-a lăsat să-și consume energiile în capitala județului unde trăiesc, muncesc și au lumea lor.  

Pentru Călimănești, coordonarea acestor evenimente a fost oferită inimoasei și priceputei Fenia Driva (bibliotecar, scriitor și publicist) din localitate, angajându-se, în același timp, să susțină financiar și logistic organizarea lor.

Tot printr-un proiect de dezvoltare a infrastructurii locale, Ilie Amuzan a reabilitat și renovat la standard de 3*** căminul – internat al Liceului Tehnologic de Turism Călimănești pe care l-a transformat pe timpul vacanțelor școlare în hotel. Acest internat aparține domeniului privat al orașului Călimănești devenind, în felul acesta, independent față de cazarea tuturor invitaților. Primăria beneficiază, legal, de spațiile restaurant și bucătărie pentru masă și protocol. Și astăzi orașul își onorează obligațiile de cazare și masă pentru toate evenimentele organizate (Cântecele Oltului, Zilele Călimăneștiului, etc.) fără să apeleze la sponsorizări din partea agenților economici privați din localitate.

Odată creat cadrul, Primăria alături de Fenia Driva au început lucrul. Au fost contactați „fii” ai orașului care s-au evidențiat pe plan cultural. Au fost contactate tot felul de personalități care în decursul timpului au avut legături și contacte prin manifestările organizate sub egida Bibliotecii A.E.Baconsky din Călimănești. În felul acesta și-au arătat interesul actorul Florin Zamfirescu, Maria Vulcu-Greco de la Paris alături de Asociația UNESCO. Cu sprijinul lui D-tru Tomescu și Nicoletei Zagura, apoi Mariei Vulcu-Greco a fost creată Tabăra Internațională de Pictură „Vlaicu Ionescu”. La proiectul cultural s-a alăturat și actorul Florin Zamfirescu care a pus bazele Taberei Naționale de Teatru „Florin Zamfirescu”.

Se ceează de acum o emulație care aduce vară de vară întâlnirea localnicilor cu nume de rezonanță internațională pe planul artelor plastice și nume ale teatrului și cinematografiei românești. Au fost oaspeții noștri pictorii: Peter Mitchev (BG), Cezara Kolechnikov (MD), Juan Panisello (ESP), Sașa Kamburov (BG), Miryame Provence (FR), Rolana Ceskauskayte (EST), Fausto Campana (AND) și încă peste 100 de artiști plastici internaționali și naționali. Datorită interesului arătat de Maria Vulcu-Greco această tabără a devenit din an în an mai aproape de localnici. Au fost construite ateliere de lucru comune, au fost realizate seri de socializare, a fost realizată o comunicare permanentă cu mass-media, au fost atrase talente locale: Adriana Colibaba, Loredana Talpoș, Elena Diaconu, Ligia Rizea, ziarul local Cozia-Info, Mănăstirea Cozia, și alții care au devenit participanți și parteneri ai acestui proiect.

În 2012 s-a ales praful ...

Ilie Amuzan a pierdut alegerile, iar noua conducere a orașului, pa baza lozincii politice: „ciocul mic, noi suntem la putere!” au adus la pachet pe plan cultural pe Gheorghe Dican (Președintele UAP Vâlcea) și Petre Tănăsoaica (publicația Viața Vâlcii) care au fost încredințați să se ocupe de coordonarea acestor evenimente. Fenia Driva a fost înlăturată, Maria Vulcu-Greco la fel. Numele Taberei Internaționale „Vlaicu Ionescu” este schimbat în Tabăra de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu”. De acum emulația de a fi călimăneșteni și de a ne ridica la nivelul valorilor noastre locale este anulat de către Uniunea Artiștilor Plastici filiala Vâlcea condusă de Gheorghe Dican care ne transmite cu multă eleganță: „ciocul mic că de acum gândim noi, și este mai bine așa!”. Călimăneștiul intră în viziunea integrată de nivel județean, adică la pachet cu tot județul. Vin aceeași oameni ca la vecinii noștri din Brezoi, apar artiști naționali necunoscuți publicului larg și nu există o comunicare cu localnicii. Apar tot felul de „fătuci” promovate de Dican, apar tot felul de oameni de la Rm.Vâlcea care au prezentat și vorbit despre o manifestare a orașului Călimănești în numele nostru. Apar facturi ... despre care noua conducere a orașului Călimănești trebuie să vorbească public!