D Dezvaluiri

Adevărul din spatele unui mare proiect - Mirajul Oltului din Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Mult așteptatul proiect Mirajul Oltului din Călimănești va fi inaugurat în luna februarie 2019. Proiect început în anul 2008, de către fostul primar Ilie Amuzan, s-a încadrat în portofoliul de investiții gândit de acesta pentru mandatul său de primar. Prin această investiție edilul a urmărit realizarea a trei componente: un SPA cu bazine geotermale, topogane, plajă și sală de fitness. A doua, un parc sportiv în zona Jiblea Veche cu terenuri de fotbal și tenis (gazon artificial) plus nocturnă, piste de alergare, loc de joacă pentru copii, parcare și stadionul local cu gazon, tribune și vestiare. A treia, un debarcader situat pe lacul artificial al Oltului și un vaporaș pentru plimbări. Dar și încurajarea populației pentru investiția în bărci de agrement prin creearea infrastructurii în acest sens.

După cum avea să ne declare Ilie Amuzan: „Mirajul Oltului a fost inițiativa mea, eu am gândit acest proiect de agrement ca o compensare a zonei Călimănești față de Căciulata. Într-o parte erau prea multe bazine, iar aici un singur loc unde se afla o piscină. Am găsit în anii respectivi o portiță pe o Axă prioritră prin care am putut accesa fonduri. Între noi și Consiliul Județean, la vremea respectivă, a existat o colaborare foarte strânsă. Și în ideea că forul județean avea mai multe proiecte și o experiență în plus, lucru care oferea un punctaj mai bun la obținerea proiectelor europene, ne-a atras către acestă opțiune.”

Mirajul Oltului a fost realizat! Ilie Amuzan obține finanțare 50% de la Uniunea Europeană, 25% cofinanțare Consiliul Județean și 25% Primăria Călimănești. Pentru partea de cofinanțare, tot edilul Călimăneștiului se descurcă și obține o susținere cu fonduri guvernamentale chiar de la rivala sa politică Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării și Turismului. După ce au fost consumate toate discuțiile și s-au pus la cale toate „cumetriile politice” Mirajul Oltului este finanțat! Elena Udrea, alături de prim ministrul Emil Boc vin la Rm.Vâlcea (anul 2010) și lansează oficial proiectul cu tot tam-tam-ul cuvenit. Încep de acum procedurile de licitație pentru stabilirea constructorului și alte chestiuni birocratice. Începe și execuția lucrării din care Ilie Amuzan mai prinde foarte puțin, pentru că în iunie 2012 pierde alegerile!

La Consiliul Județean rămâne același Ion Câlea care alături de Amuzan își aroga mari merite, iar la Călimănești câștigă doctorul Florinel Constantinescu (PNL) care în campania electorală a spus foarte clar că proiectele lui Ilie Amuzan sunt niște porcării pe care nu le susține. Alături de echipa lui, Florinel Constantinescu nu s-a ascuns, declarând public lucrurile acestea.

Lucrările încetinesc, constructorul nu mai primește bani, legăturile la nivel ministerial devin amintiri. Ion Câlea decedează și în locul său vine la conducerea Consiliului Județean altă petardă, Gheorghe Păsat (PNL)! Nimic nu merge nici acum și întreg mandatul 2012 – 2016 sunt executate doar două părți din cele trei ale proiectului.

În anul 2016 câștigă alegerile Costi Rădulescu (PSD) care face ce nu a făcut „căcăciosul” de Ion Câlea! Adică pune piciorul în prag, preia toate arieratele și se descurcă de toată finanțarea pe care o realizează în numele Consiliului Județean. De acum investiția este trecută în administrarea Consiliului Județean care va realiza tot managementul de aici.