E Evenimente

Muzică clasică la Hotelul Palace din Băile Govora, în cadrul turneului SoNoRo Conac

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Turneul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată în istoricul său la Hotelul Palace din Băile Govora – o clădire-monument care datează de la începutul secolului XX. Publicul este invitat să participe la concertul de la Hotelul Palace – luni, 4 martie 2024, de la ora 19:00. Accesul la concert este liber, iar rezervările se fac pe site-ul https://conac.sonoro.org/.

Obiectivul SoNoRo Conac este de a pune în valoare arhitectura de patrimoniu și clădirile excepționale din România, prin intermediul muzicii de cameră. De-a lungul timpului, acest proiect a intermediat contexte favorabile salvării unor clădiri importante din patrimoniul românesc, acestea fiind redate comunităților și reintroduse în circuitul turistic.

Turneul SoNoRo Conac se află în acest an la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

Muzicienii care vor susține concertul sunt Nicolas Dautricourt (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Shani Diluka (pian), iar în program sunt incluse lucrări semnate de Max Bruch, Rebecca Clarke, Gabriel Fauré, Johannes Brahms, Edvard Grieg, Franz Schubert, Franz Liszt, Bohuslav Martinů, Piotr Ilici Ceaikovski și Astor Piazzolla.

„După ce am început anul cu selecția bursierilor pentru programul SoNoRo Interferențe, sunt încântat că ne pregătim pentru turneul SoNoRo Conac din 2024! Anul acesta vom deschide turneul cu tradiționalul Concert de Mărțișor pe care îl organizăm la Sala Radio din București, în coproducție cu Radio România Muzical. Vom concerta apoi într-un spațiu nou în istoricul SoNoRo Conac – Hotelul Palace, care se află într-o clădire-monument, din splendida zonă a Băilor Govora. Mă bucur nespus că hotelul a fost reabilitat și că s-au restaurat multe dintre detaliile originiale. Îi mulțumim partenerului nostru, Studiogovora, pentru implicare și viziune. De asemenea, îi mulțumim gazdei noastre, Hotelul Palace, și abia așteptăm să umplem cu muzică spațiul elegant al acestui hotel!”, declară Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac. 

Asociația Sonoro a inițiat proiectul SoNoRo Conac cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Societe Generale. Susținut remarcabil, acest turneu a semnalat existența unor clădiri abandonate, care se aflau în situația de consolidare urgentă și de restaurare.

„A XII-a ediție a călătoriei BRD alături de Sonoro Conac în lumea muzicii și a clădirilor de patrimoniu din România este un bun prilej de a vă îndemna cu bucurie să ne însoțiți. De ce? Pentru că aceste călătorii pot fi un bun prilej de a ne ajuta să ajungem acolo unde este cu adevărat important și bine pentru fiecare dintre noi. BRD susține investiția în adevăr, în curiozitate și experiențe, în artă și experimente, în lucruri simple care ne ajută să ne (re)găsim pe noi înșine.

Am susținut acest turneu extraordinar încă de la început, iar astăzi suntem profund recunoscători pentru fiecare clădire restaurată, pentru fiecare notă care a răsunat și pentru fiecare zâmbet adus pe chipurile celor din jur.

Cultura, patrimoniul nostru și comunitățile locale reprezintă pilonii fundamentali ai identității noastre românești și suntem hotărâți să ne implicăm în continuare pentru a le promova, conserva și întări.” – a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale.

 

Cine sunt muzicienii care vor susține concertul

Nicolas Dautricourt a fost invitat să i se alăture prestigioasei „Chamber Music Society Two” din Centrul Lincoln New York, a fost votat cu distincția „ADAMI Classical Discovery of the Year” la Midem, Cannes, și a câștigat numeroase competiții internaționale de vioară (Concursul „Henryk Wieniawski” din Poznan, „Jeunesses Musicales” din Belgrad, „Rodolfo Lipizer” din Gorizia). Este unul dintre cei mai efervescenți violoniști francezi ai generației sale, interpretând pe majoritatea scenelor lumii. Ca solist, a susținut concerte alături de Filarmonica Regală din Londra, Simfonia Detroit, Orchestra Națională Franceză, Filarmonica din Kiev, Orchestra de Cameră NHK Tokyo, Filarmonica din Mexic ș.a. Este apreciat pentru maniera sensibilă și pasionată a interpretării, fiind profund atras și de jazz.

Din anul 2021, predă la Conservatorul din Versailles, an în care a primit și titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, oferit de Ministerul Culturii din Franța. Nicolas cântă pe o vioară Antonio Stradivarius (Cremona, 1713), mulțumită lui Bernard Magrez.

 

Răzvan Popovici s-a născut în Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.  A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Kamerata Kronstadt ș.a.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Kobe Music Festival etc. Printre sălile în care a susținut concerte se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. Concertează în mediul internațional ca membru al Ansamblului Raro și este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Pianista Shani Diluka – născută în Monaco, din părinți srilankezi – s-a făcut remarcată la vârsta de șase ani, în cadrul unui program creat de Prințesa Grace de Monaco. A absolvit Conservatorul din Paris în 1997, iar printre mentorii ei sunt nume legendare: Maria Joao Pires, Murray Perahia și Martha Argerich.

Shani Diluka a susținut recitaluri la Concertgebouw din Amsterdam, Teatro La Fenice din Veneția, Festivalul Verbier, Théâtre des Champs Elysées, Konzerthaus din Viena, Fundația Zubin Mehta, Mozarteum din Salzburg, Ravinia Festival din Chicago, printre altele.

Discografia ei numără aproape 30 titluri, iar cu înregistrările sale solistice – din Beethoven, Mendelssohn, Schubert și Grieg – a obținut un număr impresionant de premii. În 2020 a semnat un contract exclusiv, la nivel mondial, cu Warner Classics, fiind prima artistă din Asia de Sud care a devenit artist exclusiv Warner pentru diverse proiecte discografice. A colaborat și cu nume mari ale cinematografiei, dintre care îi amintim pe Sophie Marceau și Gérard Depardieu.

Primul ei volum de poezii („Canopées”, 2018, Editions Art3) a fost inclus pe lista scurtă a Premiilor Academiei Franceze.

 

Câteva repere despre Hotelul Palace și Studiogovora

Hotelul Palace a fost construit în perioada 1911-1914, fiind o bijuterie arhitecturală ce poartă semnătura arhitectului Ernest Doneaud, cu antrepriza Puklicky&Brătescu. Stilul Art Nouveau, cu influențe eclectice și neoromânești, dă naștere unei clădiri emblematice și impresionante, cu formă asemănătoare unui vultur cu aripile deschise, simbolizând forța și speranța. Cele 365 de goluri de pe fațade marchează zilele calendaristice ale anului și promisiunea vindecării.

Acest hotel a cunoscut în trecut lungi perioade de glorie. În 2014, a renăscut din cenușă după un amplu proiect de reabilitare care a restaurat cu grijă multe dintre detaliile originale, păstrând vie povestea generațiilor care i-au trecut pragul în ultimul secol. Astăzi, Palace este o clădire de patrimoniu care spune poveștile adunate din bogata istorie a Băilor Govora.

 

Studiogovora este un colectiv interdisciplinar a cărui atenție este îndreptată către Băile Govora – loc cu un puternic specific identitar, care păstrează cartierul balnear original și numeroase clădiri istorice relevante pentru evoluția sa istorică. Grupul s-a format în 2019 cu scopul de a documenta moștenirea culturală a Govorei și de a dezvolta proiecte pentru revitalizarea acesteia. Colectivul lucrează cu autoritățile locale, antreprenori și membri ai comunității locale, precum și cu profesioniști din diverse domenii, pentru a defini și implementa o viziune comună care utilizează patrimoniul și identitatea balneară ca instrumente puternice în dezvoltarea orașului.

*****

Accesul la concert este liber, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertului și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.

Prima parte a turneului SoNoRo Conac va continua la Casa de Cultură din Feldioara (marți, 5 martie, ora 19:00) și la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați (miercuri, 6 martie, ora 18:00). Următoarele părți ale turneului sunt programate în lunile mai și iunie.

         Despre SoNoRo Conac

Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri spectaculoase și elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele unsprezece ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 120 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a atras atenția și publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice din țara noastră.