Joi 8 noiemnbrie, bibiloteca A.E.Baconski din stațiunea Călimănești a găzduit lansarea cărții „Călimănești – între istorie, mit și legendă” autor Mihaela Dobrescu, originară din localitate. Cartea este o culegere de texte literare care adună în cele 250 de pagini date istorice știute, dar și informații mai puțin cunoscute publicului larg. După cum a spus în prezentarea lucrării prof. Marijana Taloș: „Autoarea scoate din uitare evenimente istorice care s-au petrecut din vechime pe aceste meleaguri. S-a gândit să scie această carte, să o conceapă, în preajma sărbătorilor de iarnă. Poate și pentru că în această perioadă a nașterii Mântuitorului avem prilejul să retrăim copilăria, să ne amintim de tot ce este frumos, tot ce este sfânt și bineînteles de lucrurile simple. Cartea este dedicată memoriei strămoșilor și cuprinde câteva capitole distincte, făcând referire la evenimente și la personalități care și-au lăsat amprenta pe meleagurile Călimăneștiului. Avem imagini ale unui Călimănești de altădată, alături de imagini ale Călimăneștiului de acum și bineînțeles că se închieie cu Oltul, devenit adevărat personaj care de-a lungul veacurilor a fost martor tăcut la tot ceea ce s-a întâmplat pe aceste meleaguri.”
Călimănești – între istorie, mit și legendă cuprinde 20 de capitole în care se vorbește despre tributul Călimăneștiului în Războiul de Independență (1877-1878), despre Călimăneștiul și Divanul Ad-Hoc în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, Fetelele de la Azilul „Elena Doamna” la Cozia, despre legionarii de la Călimănești și Jiblea, prezența evreilor la Călimănești, etc.
Mihaela Dobrescu se alătură de astăzi în galeria oamenilor de cultură locali care contribuie la zestrea orașului natal și devine parte printre aceia care doresc să contribuie la susținerea și promovarea valorilor locale.