E Evenimente

Joi, 22 noiembrie 2018 ceremonie militară la Călinești – Brezoi

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Tradiția Obștei Moșnenilor Călinești de cinstire a eroilor neamului continuă și anul acesta. Pe raza acestei localități se află un Cimitir al Eroilor Primului Război Mondial și an de an comunitatea, reprezentată de obștea de moșneni condusă de fostul viceprimar al orașului Brezoi, Eugen Dulcea, organizează acțiuni de cinstire și pomenire a soldaților căzuți pentru patria natală.

Anul acesta va fi organizat ceva mai amplu, este vorba de o ceremonie militară și religioasă dedicată Centenarului Marii Uniri pentru care eroii căzuți aici au avut un aport deosebit. În sensul acesta obștea locală a cooptat pentru organizare Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”; Filiala Județeană „Matei Basarab” Vâlcea; Centrul de Cercetări Istorice „pr. Dumitru Bălașa”, Rm.Vâlcea; Arhiepiscopia Râmnicului, Garnizoana Rm.Vâlcea și Consiliul Județean Vâlcea.

Va fi o slubă de pomenire, alocuțiuni, iar istoricii prezenți vor vorbi despre luptele de pe Valea Oltului din toamna anului 1916. Elevii liceului „Gh. Surdu”, din Brezoi, vor prezenta un program artistic. Va fi organizată ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori, iar Garda de Onoare va defila! Liniștea patriarhală a Călineștilor va fi onorată de recitalul de muzică militară oferit de fanfara „Constantin Brâncoveanu” a CJ Vâlcea. Cuvântul de încheiere a festivității va fi rostit de către organizatorul principal, Eugen Dulcea.