E Evenimente

Invitați de seamă la Centenarul Marii Uniri de la Călimănești. Emilian Frâncu va prezenta o lucrare din istoria înaintașilor familiei sale

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Pentru ziua de 1 decembrie orașul Călimănești organizează două manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918. Prima este un simpozion dedicat acestei sărbători (desfășurat mirecuri 28 nov. 2018, ora 12.00 în sala de festivități a Liceului Tehnologic de Turism Călimănești. A doua, manifestarea de sâmbătă 1 decembrie 2018.

Pe parcursul celor două zile Călimăneștiul are pregătit un program bogat în manifestări. Alături de primarul Florinel Constantinescu, în sala de festivități a liceului de turism va vorbi prof. Gh. Oprica despre „Unirea Bucovinei cu România”, dr. ing. Mihai Sporiș „Adunările românilor întru unitate”, iar scriitoarea Paula Adriana Cozian despre „Contribuția armatei române la consolidarea Unirii Transilvaniei cu România”, prof. dr. publicist Gh. Dumitrașcu – Forumul cultural Vâlcea despre „semnificația istorică și actuală a marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Un moment important va fi realizat de ing. dr. publicistul Emilian Frâncu, care va prezenta un moment de istorie al familiei sale, și anume contribuția înaintașului său Amos Frâncu la înfăptuirea Unirii de la 1918 în lucrarea „Gărzile naționale române din Ardeal suport pentru marea Unire”

Organizatorii simpozionului: Biblioteca A.E.Baconsky, Liceul Tehnologic de Turism și Forumul Cultural Călimănești au pregătit și un moment muzical susținut de elevi ai Liceului Tehnologic de Turism Călimănești sub conducerea prof. Georginel Sandu. Toată dezbaterea va fi moderată de scriitoarea Fenia Driva, președintele Forumului cultural din Călimănești.

La manifestarea de sâmbătă localnicii sunt invitați în parcul central al orașului la un spectacol de muzică populară, călușari și muzică ușoară, începând cu ora 12.30. Până atunci primăria organizează la ora 10.00 slujbă și depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Jiblea Veche, un marș către parcul central, după care, începând cu ora 11.00 fanfara Gabriel Chaborski a Palatului Copiilor din Rm.Vâlcea, spectacol susținut de elevi al Școlii Gimnaziale „Șerban Cantacuzino” și ai Liceului Tehnologic de Turism Călimănești. Cărora li se mai alătură Ansamblul folcloric „Doina Oltului” Călimănești.

Amos Frâncu

Amos Frâncu (n. 1829, Benic, judeţul Alba – d. 27 aprilie 1891, Miskolc, Ungaria) a fost jurist, revoluţionar paşoptist din Transilvania și apărător al memorandiştilor în anul 1894 şi militant pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

A studiat la Alba Iulia şi a absolvit Dreptul la Sibiu.

În timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania a fost centurion (căpitan) în Legiunea Prima Blasiana, condusă de prefectul Axente Sever, cu care a participat cu arma în mână la luptele duse împotriva armatei maghiare. A fost ulterior avansat la gradul de tribun (maior) în Legiunea Auraria Gemina, condusă de prefectul Avram Iancu.  Pentru serviciile aduse în timpul revoluţiei a fost decorat cu o medalie rusească şi cu Crucea de Aur pentru Merite austriacă.

Din anul 1861 a fost protonotar în comitatul românesc Zarand, apoi vicecomite până la desfiinţarea acestuia în anul 1872. S-a străduit să strângă fonduri pentru înfiinţarea unui liceu românesc la Brad, după cum a încercat să înfiinţeze un spital la Baia de Criş, unde era sediul comitatului Zarand. După desfiinţarea acestui comitat a fost numit judecător, ulterior fiind transferat în Ungaria, unde a şi murit. Este înmormântat la Miskolc, Ungaria.