E Evenimente

Ziua Călimăneștiului continuă, ora 14.00, 20 mai 2021

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

La ora 14.00, în ziua de 20 mai 2021 s-a desfășurat ultimul act din ziua Călimăneștiului și anume lansarea de carte „Rememorări cu gust de pelin”, volumul II, autor Sorin Zamfirescu. Prezintă Gh. Zmeureanu sub moderația evenimentului semnată de Georgeta Tănăsoaica, directoare a bibliotecii A.E.Baconsky.  Tot acum Ligia Olănescu Rizea a vorbit despre expoziția de albume fotografice cu chipurile de odinioară ale călimăneștenilor. Peste toate acestea, Flornel Constantinescu a spus în spiciul său:

 

„Stimați invitați,

Când am spus că voi participa la lansarea celui de-al doilea volum al Rememorărilor cu gust de pelin, semnat de Sorin Zamfirescu, cineva m-a întrebat dacă am gustat vreodată pelinul. Este adevărat că nu am o amintire a gustului de pelin decât în amestecurile alimentare cunoscute. Este dulce-amar cred, mai degrabă amar, dar nu amar de nesuportat.

Viața ne oferă tuturor întâmplări dintre cele mai diverse. Unele dintre ele, cu un nevinovat gust de pelin. Altele cu gust de pelin obligatoriu, agresiv și în concentrații greu de suportat. Cam așa sunt multe dintre istoriile personale și de familie pe care Sorin Zamfirescu ni le-a povestit în primul volum. Instalarea regimului comunist în România a frânt multe destine, inclusiv pe acelea ale unora dintre cei mai cunoscuți și respectați oameni din Călimănești. Nae Zamfirescu, profesor și primar în Călimănești, tată al lui Sorin Zamfirescu, se va afla printre ei. Arestat și ținut în închisoare timp de câțiva ani, fără a fi judecat, este urmărit și înregistrat de Securitate până la senectute, fără nicio justificare de bun simț. Ce gust să aibă rememorările unei asemenea vieți și a celor care au trăit în familia lui Nae Zamfirescu, urmăriți cu aceeași încrâncenare de regimul comunist?

Așteptam cu mare interes acest al doilea volum al dezvăluirilor publice ale propriei vieți, profesionale dar și politice. Autorul este un politician de dreapta și ultimii treizeci de ani a participat la multe bătălii politice și electorale, după cum știm.

Cartea lui Sorin Zamfirescu deschide larg o fereastră către una dintre cele mai importante familii din Călimănești. Avem nevoie să ne întoarcem privirile spre trecutul nostru pentru a duce cu noi în viitor pe cât mai mulți dintre cei care au construit istoria noastră locală.

În aceeași direcție, sociologul și omul de cultură Ligia Rizea ne propune o expoziție de fotografii ale vechilor familii din Călimănești. Călătoria vizuală în care vom porni împreună ne va aduce multă informație despre stâlpii societății noastre, care, ca în orice comunitate puternică, sunt marile familii locale.

Sunt bucuros că putem fi martori împreună la aceste două evenimente clădite de doi dintre cei mai interesanți oameni care s-au născut la Călimănești: Ligia Rizea și Sorin Zamfirescu.

Le mulțumesc cu multă recunoștință!”