E Evenimente

28 septembrie zi specială pentru Ostrovul Călimăneștiului

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Marți, 28.09.2021 pe ostrovul Călimăneștiului (singura insulă din România așezată pe un râu), în incinta mănăstirii de maici Ostrov, s-a desfășurat Simpozionul omagial ”Neagoe Basarab 500 ani de la moarte”. Organizat de Forumul Cultural Călimănești în colaborare cu Mănăstirea Ostrov și Biblioteca A.E. Baconsky întâlnirea culturală a avut scopul omagierii domnitorului Neagoe Basarab care a ctitorit mănăstirea de aici, între anii 1518 – 1522.

Astăzi, urmașii lui Basarab au sărbătorit 500 de ani de când biserica construită de acesta străjuiește apele Oltului, dar și trecerea la cele veșnice a domnitorului. Îngrijită, conservată, ctitoria lui Basarab nu a rămas doar o piesă din patrimoniul cultural românesc, este o adevărată obște mănăstirească unde își duce viața unul din cele cinci temple ale spiritualității călimăneștene (după Cozia, Stănișoara, Cozia-Veche și Turnu). Este, așa cum spunea Florinel Constantinescu: ”centrul de zi al vieții și rugăciunilor noastre”.

Primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu a mai declarat: ”Împlinim anul acesta jumătate de mileniu de la mutarea la viața veșnică a acestui sfânt domnitor, moment care ne oferă un bun prilej de evocare atât a vieții cât și a domniei a celui numit de Nicolae Iorga ”domn cu apucături împărătești”. Sfântului domnitor, orașul nostru îi datorează una dintre cele mai frumoase, poetice și vechi vetre de spiritualitate din țară: Schitul Ostrov”.

Din perioada de început a schitului mai există trei icoane:

  • Icoana Sfântului Nicolae;
  • Coborârea de pe Cruce;
  • Icoana Sfântului Sava;

Icoane de o mare valoare artistică care acum se află în custodia Muzeului de Artă a României.

Astăzi a fost omagiat un loc plin de frumusețe naturală și spirituală, un loc drag familiilor domnitorilor români. Trebuie să știți că aici s-au călugărit soția lui Neagoe Basarab, doamna Despina cu numele de Platonia și mama lui Mihai Viteazul cu numele de Teofana.