E Evenimente

11 ani de la construirea mănăstirii Malaia - eveniment de excepţie în nordul judeţului, mănăstirea bijuterie de la Malaia reprezintă un punct de atracţie în zonă

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Peste 2.000 de credincioşi din toată ţara s-au adunat în urmă cu 11 ani, sâmbătă, 3 noiembrie 2012, în vechea şi frumoasa Vale a Lotrului, pentru a participa la sfinţirea uneia dintre cele mai impunătoare mănăstiri, zidită într-un timp record de aproape patru luni în Eparhia Râmnicului.

În sâmbăta în care Biserica Ortodoxă pomeneşte pe cei trecuţi la Domnul, „Moşii de Toamnă”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim - Arhiepiscopul Râmnicului (din acea perioadă), Preasfinţitul Nicodim - Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Gurie - Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfiţitul Andrei Făgărăşanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 50 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălaia, din comuna Mălaia, judeţul Vâlcea.

Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea bisericii mănăstirii, cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Mucenic Ioan Rusul”. Sărbătoarea a început în seara zilei de vineri, 2 noiembrie 2012, când au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa Olteană şi a fost săvârşită slujba de Priveghere şi Acatistul Sfântului Grigore Decapolitul. A doua zi a continuat cu Acatistul „Înălţarii Sfintei Cruci”, Slujba de Târnosire şi Sfânta Liturghie arhierească. După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică şi a arătat importanţa ctitoririi de locaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim i-a binecuvântat pe credincioşi şi a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a amintit că în urmă cu patru luni, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a pus piatra de temelie la acest sfânt aşezământ. „Dăm slavă Sfintei Treimi pentru slujba de astăzi, împlinită sufleteşte şi trupeşte, şi rugăm pe Bunul Dumnezeu pentru toţi cei care s-au ostenit şi au ridicat această sfântă mănăstire ca să le dăruiască pace, sănătate şi mulţi ani”, a conchis chiriarhul locului.

Pentru osteneala depusă la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, ctitorii mănăstirii, părintele iconom stavrofor Ioan Comăneci şi Frank Vasile Timiş (cu o avere de 1,7 miliarde de euro, potrivit Revistei Capital) au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul „Diploma de ctitor” şi Medalia jubiliară „Sfântul Voievod Neagoe Basarab”. De asemenea, Carmen Timiş, soţia domnului Vasile Timiş, împreună cu fiii, Vasile Frank Timiş junior, Patrice Gabriela Timiş şi Ramona Maria Timiş au primit „Diploma de ctitor” şi Medalia jubiliară „Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu”. Au mai primit gramate de mulţumire din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, reprezentanţii administraţiei locale şi alte personalităţi care s-au implicat în construirea şi finalizarea complexului monahal. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, personalităţi ale vieţii culturale vâlcene, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi din parohiile vecine, din ţară şi din străinătate. Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea - Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi spre Voineasa (DN 7A), în comuna Mălaia, pe frumoasa şi pitoreasca Vale a Lotrului, situată la altitudinea de circa 700 m. Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de maici cu Hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Mc. Ioan Rusul” a fost pusă la data de 12 iunie 2012.

Ctitorii mănăstirii sunt Preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiş. Ansamblul mănăstiresc de la Mălaia cuprinde biserica mare şi un arhondaric pe două nivele cu 25 de chilii. Biserica este în formă de cruce bizantină, cu pridvor, având lungimea de 37 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcţie a fost formată din vieţuitori ai Mănăstirilor „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Gruiul Lupului şi „Pogorârea Duhului Sfânt” de la Blănoiu sub coordonarea Pr. Ioan Comăneci. Obştea mănăstirii a cuprins la deschidere 7 maici, conduse de monahia Ioana Roznov.