E Evenimente

În perioada interbelică Casa de Cultură din Călimănești a avut altă destinație

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Duminică, 19 noiembrie 2023 Casa de Cultură ”Florin Zamfirescu” din Călimănești a sărbătorit 54 ani de existență.

  • a fost organizată o expoziție fotografică care a adus în prim plan momente reprezentative din activitatea instituției;
  • au fost acordate diplome aniversare celor care au condus activitatea culturală a instituției;
  • omagierea prin relatări a activităților desfășurate aici (teatru, ansablul de dansuri, etc.)
  • a fost oferit un spectacolul ”Euphonia Show” dirijat de Aurel Poenaru de la Filarmonica ”Ion Dumitrescu” Rm. Vâlcea

 

Clădirea a fost construită în perioada interbelică cu alt scop, acela de uzină de electricitate. Pe vremuri, când nimic nu era electrificat, bulevardul din stațiunea Călimănești, hotelul Statului (actualul Pavilion Central) și alte vile erau alimentate cu curent electric produs în uzina electrică din această clădire prin ardere cu motorină. Ulterior, comuniștii au schimbat destinația clădirii pe care au trasformat-o în Casă de Cultură, electrificând tot Călimăneștiul.

La vechea construcție s-au adăugat corpurile de clădire existente astăzi fiind reabilitată complet asigurâd funcționarea de așezământ cultural cu toate utilitățile (scenă, cabine, balcon, birouri, săli de repetiții – atelier). Până la modificare Casa de Cultură era doar un hangar construit pe amprenta sălii de spectacole și scenă.

După transformare a funcționat așa zeci de ani, până în anul 2023 (vara aceasta) când a fost recepția unei noi reabilitări. De data aceasta modern, Casa de Cultură ridicându-se (prin dotări și calitatea lucrărilor) la nivel de teatru. Trebuie să mai știți că o bună perioadă de timp (2015 – 2023) a fost în paragină, nu a avut activitate culturală. A stat pur și simplu închisă cu lacătul pe ușă și s-a așteptat finanțarea europeană.

Meritul reabilitării și al finanțării aparține primarului Florinel Constantinescu.

După ce au inaugurat ”bijuteria de 4* stele”, Executivul Constantinescu a predat Casa de Cultură departamentului de profil din cadrul Primăriei Călimănești ca să o administreze și să înceapă activitatea culturală. A fost desemnată Ermina Buduleci – referent cultural – coordonator. Acest lucru se întâmpla în luna august 2023. De atunci evenimentele culturale s-au desfășurat pe bandă rulantă. Felicitări! Au fost cinci evenimente (piese de teatru, festivalul de umor, această aniversare) și urmează o lună decembrie plină.