Cele doua păduri au împreună o suprafață de 3.389 de hectare. Pădurea Cozia are o suprafață de 2.286 de hectare, iar pădurea Lotrișor 1.103 de hectare, amândouă fiind păduri seculare, virgine sau cvasivirgine de fag și amestecuri de fag și foioase. Acestea se află în nordul județului Vâlcea, fiind hotar cu stațunea Călimănești – Căciulata.
Cele două păduri sunt integrate deja în zona de protecție integrală de aproape 8.500 de hectare a Parcului Național Cozia, administrat de Romsilva, intervenția umană în această zonă fiind strict interzisă.
Celor două păduri, care cuprind exemplare cu o înălțime de peste 50 de metri și diametrul de 2 metri, au evoluat de-a lungul timpului fără intervenția umană. Regia a inițiat demersurile pentru includerea celor două păduri în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO în urmă cu trei ani, o echipă de specialiști ai Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și ai Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) le-au evaluat, deja, în teren. Procesul de includere în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO este în derulare. Anul trecut, Romsilva a inclus alte aproape zece mii de hectare de pădure în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, procesul de identificare a altor suprafețe de fond forestier fiind în derulare. Regia Nationala a Padurilor - Romsilva administreaza la nivel național 3,14 milioane de hectare fond forestier de stat, inclusiv 22 de parcuri nationale sau naturale.