F Faptul divers

Brezoiul deschide studiile pentru forajele geotermale

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

De aproximativ două luni de zile au început discuțiile în cadrul Agenției Națională pentru Resurse Minerale. Brezoiul are șanse reale de a găsi apă geotermală și în felul acesta să implementeze în paralel proiectul de construire a unei centrale de cogenerare, care împreună pot asigura încălzirea locuințelor din oraș.

Urmează să se deplazeze la Brezoi specialiștii Agenției Naționale pentru Resurse Minerale care vor analiza hărțile cu prospecțiunile realizate până acum, vor fi efectuate și cercetări noi urmând să fie stabilit exact numărul sondelor geotermale posibile. Speranțe sunt foarte mari cu atât mai mult cât s-a descoperit că în anii 70 s-au realizat asfel de foraje la Brezoi, înainte de construirea barajului de la Gura Lotrului (2500 – 3000 m adâncime). Forajele vor fi executate numai în zona Gura Lotrului, zona confluenței râului Lotru cu Oltul urmând ca administrația publică locală să realizeze rețele de transport a apei geotermale prin programe financiare specifice. Pierderea de temperatură prin aceste echipamente fiind de 1 grad/km.

Șanse mari pentru dezvoltarea agrementului

Primarul Robert Schell nu rămâne cantonat doar în speranța sondelor geotermale, acest lucru, după cum avea să declare pentru Cozia-Info: „Pentru mine importantă este partea de agrement, înainte de încălzire. Zona Sofianu din centrul orașului poate căpăta o viziune de investiție nouă prin cearea unui aqua parc care ar putea dezvolta restaurante, agrement și multe locuri de muncă. Centrala pe cogenerare pe care o gândim are o capacitate pentru 2000 apartamente, locuințe și instituțiile publice urmând să completăm cu apa geotermală. Această stașie folosește deșeurile din lemn, estimată la un consum de 6000 t/anual și care poate produce apă caldă la un preț mult mai mic decât o gigacalorie obținută pe încălzirea cu lemn sau gaz. Stația poate fi amplasată în zona Mica unde primăria mai deține terenuri și unde, de fapt, este zona noastră industrială. Această stație produce și energie electrică într-o cantitate mai mică, dar suficient pentru noi să asigurăm consumurile instituțiilor din localitate. Consumă deșeurile de la gatere care în prezent se vând la firmele austriece. Vom gândi aproape de implementarea proiectului un sistem de colectare prin care vom obliga agenții economici din localitate să ne vândă aceste deșeuri la acelși preț. Dar să creem un fel de zonă prohibită pentru că resursa este a noastră, este din localitatea noastră, iar agentul economic nu pierde nimic. Vom mai angaja 7 – 10 oameni să colecteze de la obștile de moșneni, la defrișările din pădure rămân acele martoane care se pot folosi și ele foarte bine.

În viitor soluția pentru încălzirea Brezoiului aceasta va fi. Apă geotermală și centrale de cogenerare. Transgazul a refuzat orice discuție vis-a vis de extinderea rețelei de gaze la Brezoi, nefiind o zonă cu potențial convenabil pentru o investiție așa mare. Nu avem industrie puternică în zonă, iar consumatorii casnici sunt foarte puțini disponibili să se racordeze. Posibilitatea noastră să aducem gaze aici nu se limitează la o extindere din altă localitate, trebuia construită o rețea specială din localitatea Boița, județul Sibiu.” A declarat Robert Schell.

Există două variante de finanțare posibile: Cea în care Brezoiul obține finanțarea pe un program european care se află în consultare până în luna septembrie 2017, urmând să fie deschisă procedura depunerii proiectelor. Sau, varianta pe care Călimăneștiul o folosește de peste 10 ani, operatorul care execută forajele și furnizarea apei geotermale să administreze o perioadă de timp sondele, prin concesionare, până amortizează investiția: „Oricare dintre idei este bună pentru că nu avem altă variantă. Mi-e greu să cred că noi vom fi în stare să gestionăm un astfel de fenomen pentru că ne trebuie și specialiști. Chiar dacă primăria Brezoi va înființa o societate care să exploateze resursele geotermale nu cred că vom reuși să facem lucrurile la fel ca o firmă care este de meserie! Cred că soluția va fi cea de concesionare a resurselor așa cum funcționăm și cu apa, cu gunoiul și alte servicii.”

Și orașul Brezoi beneficiază de un astfel de potențial natural care în orașul Călimănești oferă căldură și apă caldă non stop la prețuri destul de rezonabile. Există speranța ca în următorii cinci ani orașul de sub Țurțudan să beneficieze de încălzire centralizată. Vă reamintim că în prezent apartamentele își rezolvă această problemă pe cont propriu (centrale termice de apartament, sobe cu horn, calorifere electrice, etc).